ОСВЕШТАЊЕ ОБНОВЉЕНЕ ПРВЕ ВОЈНЕ ЦРКВЕ У РЕПУБЛИЦИ

БИЈЕЉИНА, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у Касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини, прва војна црква у Српској подигнута 1994. године, биће након обнављања освештана у уторак, 30. септембра, најављено је из Епархије зворничко-тузланске СПЦ.

Освештање храма биће обављено са благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома, уз покровитељство предсједника Републике Српске Милорада Додика и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. 

Димензије Спомен-храма су 14 метара са 7,40 метара, саграђен је од пуне цигле као једнобродна црква без купола, са једним звоником и једним звоном. 

У љетопису храма је записано да га подижу борци Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске са намјером да сачувају вјечну успомену и молитвено сјећање на све погинуле саборце који дадоше животе бранећи Отаџбину и вјеру православну. 

Темељна обнова храма почела је 2010. године. 

Финансирана је добровољним прилозима и трудом Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Центра јавне безбједности Бијељина, Оружаних снага БиХ, Граничне полиције БиХ, Професионалне ватрогасне јединице из Бијељине, Православног душебрижништва СПЦ, Градске борачке организације, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године из Бијељине, као и трудом и љубављу захвалног народа Семберије и Мајевице. 

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара у Бијељини чува успомену и молитвено сјећање на све погинуле полицајце, војнике, ватрогасце и војне љекаре који су пострадали на дужности, као и на све ратне добровољце Семберије и Подриња из ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године. 

Уз освештање Спомен-храма, на овој свечаности биће обиљежено и сто година Великог рата 1914-1918. године, коначна побједа и ослобођење балканских народа у Првом свјетском рату. 

На свечаности у Касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини наступиће умјетнички ансамбл "Станислав Бинички" Министарства одбране Србије и хор "Свети краљ Стефан Дечански" из Брчког.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОБНОВЉЕНА ПРВА ВОЈНА СПОМЕН–ЦРКВА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Обновљена прва војна спомен–црква у Републици Српској