ПАРАСТОС ЗА ЖРТВЕ РАТА ИЗ ГОРЊЕ И ДОЊЕ ЦРКВИНЕ

СРНА

ШАМАЦ, 20. АВГУСТ /СРНА/ - Испред централног спомен-обиљежја у Горњој Црквини служен је парастос за 35 бораца Војске Републике Српске и осам цивила - жртава рата из Горње и Доње Црквине који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године.
Предсједник Општинске борачке организације Лазар Благојевић подсјетио је присутне да је Друга посавска бригада на овај дан на линији гребничког ратишта изгубила 22 бораца, међу којима и 10 припадника црквинског батаљона, док је рањено 45 бораца. 

Благојевић је истакао да је то један од најтужнијих дана за Црквину али и општину Шамац, које су тада остале без најбољих младића. 

Он је подсјетио и на свету обавезу достојног сјећања на јунаштва бораца који су стварали Републику Српску. 

Начелник општине Шамац Саво Минић нагласио је да општинска административна служба има трајну обавезу бриге о породицама погинулих бораца и да уз стамбено збрињавање ових породица, помоћ у школовању дјеце и запошљавању, ради и на стварању повољног амбијента за побољшање економских прилика борачких категорија. 

"Никада не смијемо да заборавимо наше див-јунаке и увјек ћемо, не само као што данас у Црквини, него у цијелој Републици Српској, одавати пошту и бити поносни што смо имали такве див-јунаке", рекао је Минић. 

Након молитвеног помена вијенце и цвијеће испред централног спомен-обиљежја положили су представници општинског руководства, општинске и више мјесних борачких организација са шамачког подручја, те представници мјесних заједница и политичких странака. 

 

Извор: срна