ПАРАСТОСОМ ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НАД СРПСКИМ БОРЦИМА

На мјесном гробљу у брчанском насељу Грбавица, служен ја парастос и положени вијенци за 13 припадника ВРС
На мјесном гробљу у брчанском насељу Грбавица, служен ја парастос и положени вијенци за 13 припадника ВРС

У приградском брчанском насељу Грбавица, на мјесном гробљу, служен је парастос и прислужене свијеће за 13 мјештана које су на данашњи дан прије 22 године заробили, мучили, убили, а потом масакрирали припадници хрватско-муслиманских формација у Бодеришту, јужно од Брчког.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић подсјетио је да је злочин у Бодеришту један од најтежих и најстрашнијих у овом дијелу БиХ, гдје је 13 бораца Војске Републике Српске прво заробљено, звјерски мучено и убијено, а потом масакрирано. 

Савчић је рекао на помену да је над тим људима извршено неколико ратних злочина, те да је та чињеница морала да буде разлог да овај случај постане приоритет у раду тужилаштва. 

Према његовим ријечима, у Брчком је лансирана једна од највећих лажи у протеклом рату да је наводно на овом простору почетком рата 1992. године страдало најмање 200.000 људи. 

"Таква лаж имала је кључну улогу у креирању расположења код међународне заједнице и великих сила у односу према Србима и српском народу", оцијенио је Савчић. 

Присуствујући помену, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да су оваква окупљања потребна ради подсјећања на страшан злочин који је починила хрватско-муслиманска страна.

"То је судбина ових простора, гдје је слобода варијабилна и зато са овог мјеста треба послати поруку свим грађанима у БиХ и шире о томе колика је цијена слободе до које је тешко доћи и коју треба чувати", поручио је Савановић. 

Он је рекао да највише боли недостатак правде у процесуирању свих лица која су починила злочине. 

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је родом из Грбавице, рекао је да власти Српске неће одустати од намјере да сви они који су починили овај звјерски злочин буду прописно кажњени. 

"Нажалост, организација судске власти у цијелој БиХ тако је моделирана да институције власти у ентитетима немају утицаја на судове и тужилаштва. Не мислим да ми треба да одлучујемо о томе шта је правда, а шта не, него да се баве одређеним предметима, као приоритетима", навео је Ђокић. 

Он је подсјетио да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, на чијем је челу био у ранијем периоду, за овај случај више пута захтијевало правду. 

"Тужилаштво БиХ посљедњим дешавањима ставља велику мрљу на свој рад, али ми морамо истрајати на захтјевима за правду и то је једино што ми можемо учинити", поручио је Ђокић. 

На споменик за 43 погинула мјештанина Грбавице, која је у посљедњем рату дала највише српских жртва у пријератној општини Брчко, цвијеће су, осим поредставника Владе Републике Српске, положили предсједник БОРС-а Миломир Савчић, делегације српских удружења Брчко дистрикта проистеклих из отаџбинског рата, предсједник Скупштине Брчко дистрикта Ђорђа Којић, те представници бројних политичких странака.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

сутра обиљежавање страдања бораца врс у грбавици код брчког

ИМА ЛИ ПРАВДЕ ЗА СРБЕ УБИЈЕНЕ У ... - Jadovno 1941.

ПУДИЋ: НИ ЗВИЈЕРИ ТО НЕ БИ УЧИНИЛЕ - Jadovno 1941.