ПОДИЋИ ОПТУЖНИЦУ ЗА СИЈЕКОВАЦ

БАЊАЛУКА, 28. МАРТА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић очекује да ће Тужилаштво БиХ ускоро подићи оптужницу за ратне злочине почињене над Србима у Сијековцу 1992.године против Земира Ковачевића и осталих лица одговорних за тај злочин.

Након данашњег састанка у Сарајеву са шефом Специјалног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Велимировић је рекао Срни да је циљ састанка био подизање оптужнице и убрзање процесуирања ратног злочина почињеног над Србима у Сијековцу, 26.марта 1992. године пред Судом БиХ.

Велимировић је навео да је састанку присуствовао и предсједник Удружења породица заробљених и погинулих Срба из Брода Марко Грабовац, како би допунили доказни материјал у вези са случајем Сијековац.

Он је рекао да је на састанку било говора и о осталим ратним злочинима почињеним над Србима на подручју општине Босански Брод, укључујући све затворе и логоре за Србе од марта до октобра 1992. године, те релевантне доказе из ексхумиране масовне гробнице на овом подручју.

Велимировић је рекао да очекује да се у овај процес укључи и хрватско правосуђе како би се процесуирали ратни злочини почињени над Србима у Босанском Броду и на подручју Посавине на почетку 1992. године.

У Шведској је раније због злочина у Сијековцу ухапшен Земир Ковачевић и испоручен БиХ.

 

Извор: срна