ПОСТХУМНО ОДЛИКОВАНИ БОРЦИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Уручена одликовања породицама погинулих бораца ВРС у Дервенти
Уручена одликовања породицама погинулих бораца ВРС у Дервенти

ДЕРВЕНТА, 29. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Породицама 17 погинулих бораца Војске Републике Српске из Дервенте данас су уручена одликовања "Медаља заслуге за народ", којим их је одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Члановима погинулих бораца одликовања је уручио предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић. 

Према његовим ријечима, предсједник Српске је на приједлог ове организације постхумно одликовао 205 бораца из цијеле Републике Српске. 

"Ова одликовања су најмање што друштво може да пружи породицама погинулих бораца који су животе дали, бранећи и штитећи Републику Српску. Породицам остаје право и на надоканду и она неће изостати", рекао је Митровић. 

Мира Драгић преузела је признање доијељено постхумно њеном супругу, који је погинуо 14. септембра у Босанском Петровцу. 

"Значи нам много, након 20 година тешко је шта било рећи, али драго ми је да нисмо заборављени. Захваљујем се онима који су додјелили признање", рекла је Драгићева. 

Медаљом заслуга за народ постхумно су одликовани Ненад/Раде Јеринић, Жељко Бјелошевић, Милош /Теодор/ Миланковић, Драго/Тоде/ Драгић, Миленко /Милан/Легеновић, Душан/Спасоја/Пријевић, Недељко/Јован/ Ђекић, Младен/Ненад/ Чучковић, Бранислав /Петко/ Кнежевић, Наде/Драго/Кукић, Ненад/Владимир/ Даниловић, Раде/Стојка/Бокур, Милорад/Милош/Гуњевић, Миро / Славко/ Тешендић, Ненад /Илија/ Панзаловић, Јовица/ Ђорђе/ Малешевић и Миленко /Марко/ Којић. 

Предсједник Удружења логораша општине Дервента Драго Кнежевић се захвалио што су одликовањима обухваћена тројица логораша који су убијени на Томасовом брду и Чардаку. 

Свечаности уручивања постхумних одликовања присуствовао је начелник општине Милорад Симић који је рекао да је током последњег одбрамбено-отаџбинског рата Дервента остала без 608 бораца Војске Републике Српске, и да локална заједница настоји помоћи њихове чланове породице, али и борачке организације које су проситекле из одбрамбено-отаџбинског рата.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ОПШТИНЕ