ПОТВРЂЕНЕ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

sud

ДОБОЈ, (СРНА) - Окружни суд у Добоју потврдио је оптужнице против четири лица која се терете за ратни злочин над српским цивилима у у Дервенти, Броду и Оџаку, саопштено је из добојског Окружног тужилаштва.
       
Потврђене су оптужнице против Есада Чавалића /49/, Дервиша Чавалића званог Саја /46/, Луке Јозића званог Лукица /44/ и Сенахида Рибића званог Бешлага /47/.

Чавалиће, Есада и Дервиша, оптужница терети да су као припадници Хрватског вијеће обране (ХВО), од априла до јуна 1992. године, у логорима у згради Дома ЈНА у Дервенти и војним хангарима Рабић код Дервенте мучили и нечовјечно поступали према заробљеним српским цивилима.

Јозић се терети да је у својству припадника ХВО Босански Брод, од маја до септембра 1992. године, на подручју Брода, у просторијама старе Станице јавне безбједности и стадиона Фудбалског клуба "Полет" физички и психички злостављао заробљене цивиле српске националности.

У оптужници се наводи да је Јозић према њима поступао нечовјечно, наносећи им тешке тјелесне и душевне боли и патње, те повреде тјелесног интегритета и здравља, доприносећи на тај начин и смрти заробљеника, те да је силовао и злостављао затворенице.
       
Рибић се терети да је као припадник 102. бригаде ХВО-а Оџак, од маја до јула 1992. године, на подручју Оџака вршио незаконито хапсио српске цивиле и према њима поступао нечовјечно.

У оптужници се наводи да је Рибић физички и психички злостављао заробљене Србе, наносећи им велике физичке и психичке патње, повреде тјелесног интегритета и здравља, те убијао заробљенике, одузимао туђу имовину и учествовао у паљењу кућа.
       
Три оптужнице против ова четири лица подигло је Окружно тужилаштво Добој.

 

Извор: срна