ПРОБОЈ КОРИДОРА ЖИВОТА

МОДРИЧА, 23. ЈУНА /СРНА/ - Служењем Свете литургије и парастоса за погинуле српске борце данас је у манастиру Светог великомученика цара Лазара на Дугој Њиви код Модриче почело обиљежавање 21 године од пробоја "Коридора живота".
Литургију и парастос служиће свештенство Епархије зворничко-тузланске. 

Након парастоса биће обављен обред ломљења славског колача, којим се обиљежава манастирска слава Свети цар Лазар. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/koridor.jpgНа Спомен-обиљежје борцима погинулим при пробоју коридора биће положени вијенци, а затим је предвиђено обраћање званичника, те културно-умјетнички програм. 

Пробојем коридора, акције која је завршена на Видовдан - 28. јуна 1992. године, окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске. 

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. 

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се одблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника. 

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника. 

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом. 

Комплетна акција завршена 6. октобра изласком Српске војске на ријеку Саву. 

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова данас се на Дугој Њиви код Модриче обиљежава 21 година од пробоја "Коридора живота".

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести:

ОПЕРАЦИЈА КОРИДОР - Битка за пут живота, I део

ОПЕРАЦИЈА КОРИДОР - Битка за пут живота, II део