ПРОЦЕСУИРАТИ ЗЛОЧИН У БУКВИКУ

srebrenica-projekt

БАЊАЛУКА, (СРНА) – Злочин над Србима почињен у Буквику 1992. године треба хитно да процесуира Тужилаштво Брчко дистрикта или Тужилаштво БиХ, закључак је округлог стола који је одржан у Бањалуци.

На округлом столу чији је организатор невладина организација "Историјски пројекат Сребреница" представљена је монографија Љубише Симића "Буквик: злочин без казне", која говори о шестомјесечној опсади заједнице српских села Буквик код Брчког и њеном потпуном уништењу у нападу Армије БиХ 1992. године.

Аутор је рекао да монографија свједочи о злочину који се догодио прије 20 година, али Тужилштво Брчко дистрикта још није ништа учинило да се овај злочин процесуира и да се одговорни приведу правди.

„Очекујем да ме неко тужи због лажи о Буквику или ће Тужилаштво Брчко дистрикта процесуирати овај злочин о којем Тужилаштво БиХ и даље ћути, јер треће могућности нема“, поручио је Симић.

Никола Ристић, преживјели свједок злочина у Буквику, изразио је незадовољство чињеницом да овај злочин још није процесуиран и да се ратни злочинци слободно крећу Брчко дистриктом, а неки од њих се налазе на функцијама у судској, извршној и законодавној власти .

„Имамо случај Хасмира Татаревића који је изабран за предсједника Мјесног одбора у насељу Мераје, а у рату се истицао у малтретирању заробљених Срба. У логору су биле заробљене шестомјесечне бебе и старци од 88 година, а петорица инвалида у колицима убијени су 14. септембра 1992.године“, свједочи Ристић.

Он тврди да је Србе из Буквика протјерао Мирсад Ђапо, садашњи потпредсједник у Вијећу народа Републике Српске.

Директор Истраживачко-документационог центра из Сарајева и руководилац пројекта "Босански атлас злочина" Мирсад Токача рекао је на овом скупу да је дошао из поштовања према свим жртвама у БиХ, па и српским жртвама у Буквику.

„Случај злочина у Буквику је прилично чист, због чега очекујем да га процесуира Тужилштво Брчко дистрикта или Тужилаштво БиХ“, истакао је Токача.

Предсједник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“ Стефан Каргановић рекао је да се ради о квалитетној монографији која је непристрасна и која без патетике говори о злочину у Буквику.

„Ова монографија је врло озбиљно научно дијело које може да послужи као правни документ у процесуирању овог злочина“, истакао је Каргановић и додао да се поставља питање зашто још нико није процесуиран за овај злочин који се неспорно догодио.

Према његовим ријечима, монографија именује околности, посљедице, жртве и џелате и поткријепљена је богатом изворном документацијом.

Округлом столу присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, предсједник Градске организације породица погинулих Бањалуке Станислав Бркић.

Припадници муслиманско-хрватских снага су у Буквику убили 71 становника српске националности, ухапшено је 2.500 Срба који су одведени у логоре, а 750 српских кућа је опљачкано и уништено.

 

Извор: срна