СЈЕЋАЊЕ НА ПРВУ ЖРТВУ РАТА - ВОЈИСЛАВА ГОРАНОВИЋА

Брод

Брод

Војислав Горановић, технички директор индустрије грађевинског материјала "Грамат", био је прва жртва рата у БиХ деведесетих година прошлог вијека - убијен је 16. септембра 1991. године током агресије Војске Хрватске.

 

У ноћи између између 15. и 16. септембра извршена је прва оружана агресија Војске Републике Хрватске на простор БиХ, у току које је са подручја Славонског Брода гранатирано неколико српских насеља, као и производно постројење "Грамата". 

 

Након овог напада започиње низ оружаних удара на Брод који кулминирају 25. и 26. марта у селу Сијековац, када се догодио низ стравичних убистава српских цивила. 

 

У Мјесној заједници Клакар Горњи, у дворишту Цигларске индустрије "Клакар", одржан је помен Горановићу, који је организовала Борачка организација, у сарадњи са Општинском управом. 

 

Након тога, чланови породице, представници локалне управе и Борачке организације, као и други грађани, положили су вијенце као знак сјећања на Горановића и на све жртве страдале у одбрамбено-отаџбинском рату. 

 

"Општина Брод, као и остале општине у Српској, морају наставити да његују сјећање на све страдале у овом рату и да увијек нађу времена и воље да им се на посебан начин ода почаст за њихову жртву", поручује начелник општине Илија Јовичић. 

 

Према званичној евиденцији, 244 борца Војске републике Српске страдала су на подручју општине Брод, као и велики број цивила. 

 

Борачка организација општине Брод у свом редовном програму обиљежавања датума страдалих Срба годишње организује 23 парастоса, посредством 17 мјесних борачких одбора. 

 

Општина Брод сваке године из буџета издваја пет одсто за финансирање и помоћ борачким категоријама. 

 

Осим Борачке организације, општина Брод је и Удружење логораша прогасила за удружење од општег интереса, па и оно, путем редовног финансирања, добија средства из буџета општине.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА 23 ГОДИНЕ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ НА ОПШТИНУ БРОД

ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ - Jadovno ...

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И 22 ГОДИНЕ ОД ОСЛОБОЂЕЊА ...

Посавина - Jadovno 1941.