СЛУЖЕН ПАРАСТОС И ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА ЦЕНТРАЛНИ СПОМЕНИК

У Бијељини обиљежен Дан Војске Републике Српске

У Бијељини обиљежен Дан Војске Републике Српске

Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред централног споменика браниоцима у отаџбинском рату у Бијељини је данас обиљежен Дан семберских ратних јединица, Дан Војске Републике Српске (ВРС) и Дан бораца.

Парастос је служио Његово преосвештенство епископ зворничко–тузлански Хризостом, уз саслужење свештенства Епархије зворничко-тузланске. 

Начелник ратног Штаба Источно-босанског корпуса ВРС генерал Будимир Гаврић рекао је да је овај корпус у потпуности извршавао свој задатак током одбрамбено-отаџбинског рата. 

"Овај корпус успио је да одбрани просторе на западу од ријеке Босне до на истоку Зворника и Бирча, колико се простирала зона Корпуса, те спријечио да се понови историја из Другог свјетског рата и дочекао слободу", рекао је Гаврић. 

Генерал Гаврић је истакао да је Корпус имао велике жртве у току рата, да је погинуло 1.869 припадника Корпуса, а нестало је 109 бораца. 

"Ово је велики губитак за нас, а међу погинулима процентуално највише је било старјешина који су предњачили, водили борце са наредбом `за мном`, а не `јуриш`", рекао је Гаврић. 

Он каже да су борци ВРС веома поносни на оно што је војска успјела да учини и, како је рекао, вјерује да се сви данас у Републици Српској слажу да је управо војска учинила највише у њеном стварању. 

"Њени припадници данас, међутим, не уживају онај положај какав би требало. Свјесни смо чињенице да су времена тешка, али породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди не смију да буду запостављени", рекао је Гаврић и додао да се нада да борце у будућности очекују боља времена. 

Предсједник градске Борачке организације Миодраг Стевановић рекао је да Бијељина данас обиљежава, уз Дан ВРС, и Дан семберских јединица те да је поносна на све што су борци овог краја учинили како би одбранили и створили Српску. 

"Велики број ратних ветерана и људи који искрено воле Републику Српску окупио се данас да ода пошту погинулим борцима семберско-мајевичког краја, припадницима 14 бригада Источно-босанског корпуса", рекао је Стевановић. 

Он је навео да је само једна бригада бројала око 2.000 бораца, а да их је у Корпусу било укупно 14. 

"На овим просторима послије рата живи око 30.000 демобилисаних бораца који су у сваком тренутку спремни да наставе даље. Ми волимо своју Републику, ми смо је одбранили и сачували", рекао је Стевановић и додао да су борци свјесни тешког времена данашњица, али да вјерују и очекују да ће за све доћи боља времена. 

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да град Бијељина помаже борце и борачке категорије становништва онолико колико је у могућности и надлежности града. 

"Донијели смо одлуку да данас обиљежавамо и Дан свих семберских јединица", рекао је Мићић и додао да је за демобилисане борце град "истина, учинио много мање у односу на породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде". 

"Заједно са Владом Републике Српске и ресорним министарством изградили смо преко 350 станова за породице погинулих и РВИ, средства је обезбјеђивало ресорно министартсво док смо ми радили на инфраструктури", рекао је Мићић. 

Он је додао да сваке године град на годишњем ниво планира око 500.000 КМ за борачке категорије, од чега највише за једнократну помоћ. 

Вијенце на споменик ослободиоцима данас су положили представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске - руководство ЦЈБ Бијељина, представници Народне скупштине Српске, делегације 14 бригада Источно-босанског корпуса ВРС, Борачке организације Бијељина, делегација Града Бијељина, те представници борачких организација Семберије и Мајевице.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Најава догађаја поводом обиљежавања Дана Војске Републике ...

Дан војске и Дан бораца Српске - Jadovno 1941.

Дан кад нас је војска одбранила - Jadovno 1941.