СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА И ЦИВИЛИМА ИЗ БАТКУШЕ

ШАМАЦ, 27. ОКТОБРА /СРНА/ - У Баткуши, код Шамца, данас је служен парастос на Спомен-обиљежју за 18 бораца отаџбинског рата, шест цивилних жртава и 45 погинулих у Дугом свјетском рату.
Парастос је служио свештеник Зоран Илић, а положени су вијенци и прислужене свијеће код Спомен-обиљежја.
"Ово је трећа година како на дан Свете Петке Параскеве служимо парастос за наше погинуле из Баткуше који су дали своје животе за стварање и очување Републике Српске", рекао је предсједник мјесне Борачке организације Баткуша Јован Танасић.
Танасић је подсјетио да је Баткуша током протеклог рата била мета гранатирања из Орашја и да је том приликом погинуло шест цивилних жртава које нису биле на линији одбране.
Он каже да је погинула дјевојка на кућном прагу када је сушила косу, а посебно истиче двадесетседмогодишњу трудну жену која је у центру села погинула од гранатирања, а иза које је остала двогодишња дјевојчица.
У име општинске администрације Шамац присутне породице погинулих и остале поздравио је замјеник начелника општине Шамац Симо Зарић, који је истакао велики допринос погинулих бораца у очувању и одбрани РС.
"Наш основни задатак и порука је да са дужним поштовањем помињемо наше погинуле. Ово је дан памћења и треба да се традиционално обиљежава и да има своје мјесто које заслужује", рекао је Зарић.
Мајка погинулог борца Зорка Лазић изгубила је сина јединца Александра 1992. године. Иза њега је остало двоје малољетне дјеце.
"Имала сам само Александра, када је погинуо имао је 43 године. Остало ми је његово двоје дјеце да ме на њега сјећају. И данас, као и свих ових година, сам потресена и тужна и хвала свима који су изградили споменик, мјесто коме се поклањам", каже Зорка Лазић. 

 

Извор: срна