СПОМЕНИК ЗА 46 УБИЈЕНИХ СРБА НА ВАСКРС 1992.

ДЕРВЕНТА,  /СРНА/ - У Дервенти је у току градња споменика за 46 српских цивила из приградском насеља Чардак, које су на Васкрс 1992. година на кућном прагу убили припадници регуларне Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских јединица из Дервенте.

Споменик подижу на мјесту масовне гробнице у којој су биле сахрањене жртве након ликвидације.

 

Крај споменика ће бити подигнута и спомен-црква у којој ће бити уграђене мермерне плоче са исписаним именима српских жртава.

 

Због тога што је често мета напада вандала, биће пренесен и раније подигнути споменик овим жртвама.

 

Предсједник Удружења заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић, на чију инцијативу се и подиже овај спомениик, изјавио је да се очекује да радови буду завршени најкасније за мјесец дана, када ће бити обављено освештање споменика и спомен–цркве.

 

"Биће уређен спомен-комплекс јер то недужне жртве Чардака заслужују",наглашава Кнежевић, додајући да су ови људи убијени у тренутку када су постављали слављеничу трпезу.

 

Према његовим ријечима, највећи дио средстава обезбиједила је општина, а очекује се и помоћ ресорног министарства.Изградња овог спомен-обељежја коштаће око 200.000 марака.

 

Припадници Хрватске војске, потпомогнути припадницима паравојних хрватско-муслиманских јединица из Дервенте,на Васкрс 1992.године починили су стравичан злочин над српским цивилима у дервентском насељу Чардак,када су за само неколико часова убили 46 Срба.

 

"Убијене су цијеле породице Живковић (муж, супруга и син),Лазаревић (цијела трочлана породица заједно са комшиницом која се ту затекла).Људи су убијани на кућним праговима и у тренутку када су постављали славски ручак јер је био православни Васкрс", истиче Кнежевић.

 

Преживјели Срби са Чардака одведени су у логоре који су још раније били припремљени у бившем Дому ЈНА и складишту на Рабићу. Ту су мучени,понижавани и убијани.

 

"Давали су нам со да једемо, а онда данима нисмо добијали воду", испричао је Кнежевић који је био заточен.

 

 

Извор: срна