СРБИ ПРОТИВ ПОДИЗАЊА СПОМЕНИКА ПРИПАДНИЦИМА АРМИЈЕ БиХ

Brod - Kolibe - dzamija

БРОД, 18. МАЈА (СРНА) - Српски борци из Брода противе се подизању споменика припадницима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране (ХВО) у Горњим Колибама, погинулим у борбама са српским снагама, сматрајући то провокацијом Бошањака који тако желе да наруше добре односе Срба и повратника Бошњака у бродској општини.

Предсједник Општинске Борачке организације из Брода Марко Василић рекао је Срни да Борачка организације не може дати подршу изградњи споменика људима који су за вријеме рата починили злочине над српским цивила. "Свјесни смо да, као организација не можемо спријечити да Бошњаци подижу споменик, јер то закон омогућава, али тај потез Бошањака сматрамо провокацијом", истиче Василић.

Он је подсјетио да је споменик, који је био подигнут на мјесту погибије шест припадника Оклопног батаљона Војске Републике Српске /ВРС/ у Горњим Колибама, морао бити премјештен, јер је био мета вандала, бошњачких повратника у Горње Колибе.

Слична судбина је задесила и споменик погинулим припадницима ЈНА у Доњим Колибама, гдје живе Хрвати.

И удружења логораша и за тражење заробљених бораца и несталих цивила осуђују подизање споменика припадницимца непријатељске војске на територији Републике Српске.

Сенад Жепчан, који води активност око подизања споменика, истиче да Колибарци не желе постићи ништа осим, како је навео, достојанственог дуга недужним колибарским жртвама у периоду од 1992. до 1995. године.

Према његовим ријечима, споменик је могао да буде још раније изграђен, али ни сада није касно.

Жепчан наводи да је ранија идеја била да се споменик подигне у центру села, али да се од тога одустало па се споменик гради на мјесном гробљу.

Радови на изградњи споменика су у завршној фази.

За вријеме шестомјесечне окупације од регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица из Брода почињени су стравични злочини над српским цивилима из Брода.

Срби који су остали у њему свједоче да је Брод у то вријеме био њихова тамница. У Броду је било 10 логора у којима је било заточено око 2.000, углавном, српских цивила. Бар половина их није жива изашла из логора. Убијени су, а њихова тијела су бачена у ријеку Саву или су закопана у масовне гробнице.

Према подацима удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила, до сада је из масовних гробница ексхумирано 386 убијених Срба.

Тужилаштво БиХ води истрагу против више лица која се терете да су починили ратни злочин над Србима из Брода.

 

 

Извор: срна