СУТРА 23 ГОДИНЕ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ НА ОПШТИНУ БРОД

Брод

Брод

У Броду ће сутра бити обиљежене 23 године од агресије регуларне војске Хрватске и паравојних формација на ову општину.


Српски народ који је живио у тадашњој општини Босански Брод 3. марта 1992. године напале су оружане војне и паравојне формације из Хрватске, али и из БиХ, састављене од Хрвата и муслимана из Брода и околних мјеста. 


У документима општинске Борачке организације наводи се да је Брод био под вишемјесечном окупацијом, да је у том периоду на подручју општине било десет логора кроз које је прошло око 2.000 људи, а убијено је 226. 

Са подручја ове општине погинула су 244 српска борца. 

Програмом обиљежавања предвиђено је да у кругу предузећа "Грамат" у Клакару Горњем буде откривена и освештана спомен-плоче Војиславу Горановићу, првој жртви рата у БиХ. 

Горановић је био технички директор у "Грамату" и погинуо је на радном мјесту 16. септембра 1991. године за вријеме артиљеријског напада са подручја Хрватске. 

У Борачкој организацији општине Брод кажу да 3. март обиљежавају да би сачували од заборава истину о страдању српског народа на овом подручју. 

Напад на општину Брод 3. марта био је само увод за најстрашније и најсвирепије злочине који су се тог мјесеца десили на подручју ове општине. 

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сијековцу. 

Припадници регуларне Војске Хрватске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља. 

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод. 

Коначно ослобођење становништво Брода дочекало је 7. октобра 1992. године. 

Предсједник општинске Борачке организације Зоран Видић поручује да српски борци никада неће заборавити догађаје од 3. марта 1992. године и све што се дешавало касније, иако неки покушавају да то минимизирају. 

Видић истиче да је овај датум од значаја и за општину Брод и за Борачку организацију, као и за Мјесну заједницу Бродско Поље један која га обиљежава као свој дан. 

Тим поводом ће сутра у 12.00 часова код спомен-обиљежја испред Основне школе "Свети Сава" бити служен парастос погинулим српским борцима са подручја Бродског поља један, након чега ће бити положени вијенци. 

Обиљежавање Дана Мјесне заједнице Бродско Поље један биће настављено пригодиним културно-умјетничким програмом у Основној школи. 

Организатори обиљежавања су Борачка организација Брод и Савјет Мјесне заједнице Бродско Поље, уз подршку општине Брод.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И 22 ГОДИНЕ ОД ... - Jadovno 1941.

УЛИЦУ НАЗВАТИ ПО ГЕНЕРАЛУ СЛАВКУ ЛИСИЦИ - Jadovno ...

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ БиХ НИЈЕ ЧУО ЗА ЗЛОЧИН У СИЈЕКОВЦУ ...