СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 23 ГОДИНЕ ОД ПРВОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА У БиХ

У бродском насељу Сијековац сутра ће бити обиљежено 23. године од злочина над Србима.
У бродском насељу Сијековац сутра ће бити обиљежено 23. године од злочина над Србима.

У Сијековцу код Брода сутра ће бити обиљежене 23 године од ратног злочина над српским цивилима који су починиле регуларне оружане снаге из Хрватске, уз помоћ паравојних бошњачко-хрватских јединица из БиХ.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић, гдје су убијени очеви са два, односно три сина. 

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 лица, углавном жене, дјеца и старци, од којих је најмлађа жртва био Драго Милошевић (17), а најстарија Васо Зечевић (77). Запаљено је 15 кућа, као и црква Свете великомученице Огњене Марије. 

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас на конференцији за новинаре уз Бањалуци да су ова убиства била сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека уколико не буду спремни да бране своја огњишта. 

Милуновић је додао да о условима у којима су у то вријеме живјели Срби на том подручју свједочи документ, односно потврда коју је потписао командант позадине 101. бригаде Хрватског вијећа одбране Ахмет Чаушевић. 

У документу, који је прочитао Милуновић, потврђује се право интервентног вода из Загреба да може да изврши привођење жена "у корист мушког пола", док је у случају опирања дозвољена употреба силе. 

Он је нагласио да институције Републике Српске неће одустати тога да одговорни за овај злочин буду процесуирани. 

Обиљежавање 23 године од страдања српских цивила у Сијековцу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. 

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да ће сутра у Сијековцу у 9.00 часова бити служена Света архијерејска литургија у цркви Свете великомученице Огњене Марије, а у 10.30 часова парастос погинулим српским цивилима. 

За 11.00 часова предвиђено је полагање вијенаца на спомен плочу, а десет минута касније и обраћање званичника, док је за 11.30 часова предвиђен духовни програм. 

Доказни материјал о овим злочинима предат је 22. маја 2002. године хашким истражиоцима, док је Хашки трибунал овај предмет 2006. године уступио Тужилаштву БиХ. 

Иво Јосиповић био је први хрватски предсједник, који је након рата посјетио Републику Српску и поклонио се српским жртвама у Сијековцу.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Масакр у селу Сијековцу - Jadovno 1941.

Сијековац: Злочин без казне - Jadovno 1941.

обиљежавање 23 године од страдања срба у сијековцу 26. марта

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У СИЈЕКОВЦУ ...