ДЕРВЕНТА, 7. ЈУЛА (СРНА) - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије освештаће сутра Спомен-комплекс "Чардак" који је изграђен као знак сјећања на српске цивилне жртве са дервентског подручја током одбрамбено-отаџбинског рата. Спомен-комплекс, у чијем саставу треба да буду спомен-плоче, споменик и спомен-црква, изграђен је на мјесту масовне гробнице у коју су била бачена тијела 19 Срба из насеља Чардак.

 

Овај комплекс гради се поред магистралног пута Дервента - Добој на мјесту гдје је била масовна гробница из које је ексхумирано 19 српских цивила.

 

Злочин су извршили припадници Хрватске војске и паравојних хрватско – муслиманских јединица из Дервенте.

 

До сада су изграђени споменик и спомен плоча, док је за касније планирана градња спомен цркве у којој ће бити постављена мермерна плоча са именима убијених Срба.

 

Сви они убијени су испред својих кућа крајем априла 1992. године. Злочин су извршили припадници Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и паравојних снага локалних муслимана.

 

Њихова тијела ексхумирана су у децембру 1992. године.

 

У првој фази изградње Спомен-комплекса завршени су сви радови осим спомен-цркве, која ће бити изграђена у наредном периоду.

 

Средства у износу од 130.000 КМ за изградњу овог комплекса обезбијеђена су у буџету општине Дервента, а за изградњу цркве и довршетак радова потребно је још око 30.000 КМ, кажу у локалној управи у Дервенти.

 

Спомен-комплекс "Чардак" биће освештан у 15.00 часова. Очекује се да овом догађају пристутвују највиши званичници Републике Српске.

 

Извор: срна