СВЈЕДОЧЕЊЕ СРПКИЊЕ КОЈА ЈЕ СА 14 ГОДИНА ПРЕЖИВЈЕЛА ПАКАО

Суд БиХ
Суд БиХ

Свједок Тужилаштва БиХ Сузана Јешић свједочила је данас пред Судом БиХ о силовању које је као четрнаестогодишња дјевојчица преживјела у општина Оџак.

Она је на суђењу за злочине почињене у Оџаку испричала да ју је у јулу 1992. године силовао брат оптуженог Маријана Брњића, Мато Брњић, а да је касније сазнала да је исти дан Веру Лешић силовао оптужени Маријан. 

Јешићева је навела да је 3. јула 1992. године са мајком, сестрама, те осталим женама српске националности из Новог Града у општина Оџак била смјештена у кући Миле Владића. 

"Ту ми се десио пакао. Дошли су наоружани припадници Хрватског вијећа одбране (ХВО). Отели су ме од мајке која је плакала. У кругу су ме њих осморица тукли палицама, пушком, кундацима, чупали ми косу и раздерали кољена", присјетила се Јешићева, која је тада имала 14 година. 

Она је рекла да ју је пет војника убацило у комби, а да су тројица ишла позади другим аутом, преноси Бирн. 

"Нисам их лично познавала. На путу се комби зауставио и возач је изашао. Чула сам Веру Лешић како вришти. Возач је рекао да је са њом у шуми остао Маријан Брњић", навела је Јешићева. 

Она је испричала да је комбијем одвезена према Посавској махали, у једну кућу, гдје ју је један од војника натјерао да се скине, а потом је силовао. 

"Рекао је: `Најљепше је силовати малољетне Српкиње`. Потом је ушао и други и покушао да ме силује, а потом је нека жена завикала: `Илија, изађи, ето војне полиције", рекла је Јешићева. 

Тада је, како је навела, дошао командир Мирко Пачак, који јој је рекао да су пронашли Веру Лешић и Маријана Брњића, те да је њих двије потом одвезао у станицу полиције у Новом Граду на препознавање. 

"Угасили су свјетла, а он је батеријом освијетлио лица осам војника. Познала сам оног који ме силовао. Командир полиције ми је рекао да је то Мато Брњић, брат Маријана Брњића", навела је Јешићева. 

Она је додала да Вера из страха тада није рекла ко је њу силовао, а да је њој касније испричала да је то Маријан Брњић. 

Маријан Брњић, Мартин Барукчић, те Паво и Илија Главаш оптужени су за силовање, злостављање и понижавање жена српске националности у Оџаку. 

Суђење ће бити настављено 24. марта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА ... - Jadovno 1941.

КОЈИЋ: НАРЕДБА ХВО-а О СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ ...

ЦИЉ - СТАТУС УДРУЖЕЊА ОД РЕПУБЛИЧКОГ ... - Jadovno 1941.

сутра о подршци женама жртвама сексуалног ... - Jadovno 1941.