СВЈЕДОК ТВРДИ ДА ЈЕ НАРУЧЕНА ЊЕГОВА ЛИКВИДАЦИЈА

azra basic.jpg

ДОБОЈ ИСТОК, 25. ЈАНУАРА (СРНА) - Сенад Дурмић из Клокотнице у општини Добој исток тврди да је наручена његова ликвидација послије јавног свједочења о ратним звјерствима Азре Башић која је осумњичена за злочин над дервентским Србима.
Дурмић, који је један од кључних свједока у истрази против Башићеве, рекао је да је у понедјељак увече на његову кућу испаљен рафал из аутоматског наоружања и да су он и супруга Иванка били принуђени да се сакрију у оближњу шуму.
"То су присталице и некадашњи саборци Азре Башић, која је прошле године ухапшена у САД по потјерници добојског тужилаштва... Пријетње су почеле прије мјесец дана, чим сам дао изјаву ФТВ и описао да сам у селу Лијешће код Дервенте својим очима видио како је Азра заклала једног заробљеног Србина", испричао је Дурмић "Пресу РС".
Он је додао да су одмах потом почеле пријетње, а да је све кулминирало у понедјељак увече када је примијетио сумњив аутомобил испред куће због чега је пуцао као знак упозорења, али је ватра узвраћена. Дурмић је истакао да напад није пријавио полицији јер се плаши да би му могли одузети оружје.
Овај некадашњи припадник 77. ријечке бригаде Хрватске војске наводи да он једини може свједочити о злочину Башићеве, јер су остали или изгинули или живе ван БиХ.
У добојском Тужилаштву кажу да не могу ништа учинити да заштите Дурмића јер је из другог енитета, а у МУП-у Тузланског кантона кажу да то не могу учинити јер није пријавио напад.
Предсједник Удружења логораша Дервенте Драго Кнежевић рекао је да Дурмић мора бити заштићен, јер би његово свједочење могло бити од изузетне важности за проширење истраге против Башићеве.    
Азра Башић ухапшенa је у марту прошле године у Америци по међународној потјерници коју је расписала БиХ. Америчко правосуђе још није донијело одлуку о томе хоће ли Башићева бити изручена.

 

 

Извор: срна