ТАТАРЕВИЋУ И ОМАЗИЋУ ПРЕТРЕС ОДГОЂЕН ЗА СЕПТЕМБАР

sud

БРЧКО, (СРНА) - Вијеће Основног суда Брчко дистрикта одлучило је данас да се главни претрес у предмету против А.Т. и А.О. из Брчког, који су оптужени за ратни злочин против цивилног српског становништва и српских ратних заробљеника, одгоди до септембра.

Из Првосудне комисије саопштено је да се главни претрес одгађа како би одбрана и нови поступајући тужилац могли да се квалитетно спреме за поступак пред судом. Суд ће накнадно обавијестити странке и браниоце оптужених о датуму почетка главног претреса.

Срна незванично сазнаје да је ријеч о Асмиру Татаревићу (47), оптуженом за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва, и Армину Омазићу (44) који се терети за ратни злочин против ратних заробљеника.

Према оптужници коју је Тужилаштво 18. новембра прошле године подигло против ове двојице некадашњих припадника тзв. армије БиХ, односно у вријеме извршења ових кривичних дјела, војника 108. бригаде ХВО-а, А.Т. се терети да је на дужности пратиоца комаданта те бригаде, у више наврата физички злостављао затворена лица српске националности, при томе наносећи им тешке душевне патње, понижавања, повређивања тјелесног интегритета и здравља.

Другооптужени О.А. се терети да је, као војни полицајац у више наврата мучио ратне заробљенике српске националности, "вршио нечовјечна поступања, наносио велике патње, повређивао тјелесни интегритет, вршио свирепости и повреде личног достојанства" заробљеника.

Оптужница обојицу терети за кривична дјела из чланова преузетог Кривичног закона СФРЈ. Обојица оптужених се бране са слободе.

 

Извор: срна