У БАЊАЛУЦИ ОКРУГЛИ СТО О ПРВОМ РАТНОМ ЗЛОЧИНУ У БиХ

srna

БАЊАЛУКА, 23. МАРТА /СРНА/ - У Бањалуци ће данас бити одржан округли сто о теми "Први ратни злочин у БиХ 1992. године - злочин у Сијековцу", чиме почиње програм обиљежавања 20 година од страдања Срба у том ансељу код Брода.

Округли сто о злочину у Сијековцу који се догодио 26. марта, заказан је за 12.00 часова у Банском двору.

Програм обиљежавања биће настављен у понедјељак, 26. марта, на годишњицу почињеног злочина, служењем свете архијерејске литургије у цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу са почетком у 9.00 часова.

Тог дана у 11.00 часова биће служен парастос погинулим цивилима, у 11.30 часова предвиђено је полагање цвијећа на спомен-плочу, у 11.45 часова обраћање званичника, док је за 12.00 часова предвиђен умјетнички програм.

Злочин у Сијековцу догодио се прије званичног избијања рата у БиХ.

Хрватске снаге су 26. марта у сарадњи са интервентним муслиманским паравојним водом Сијековац, прешле ријеку Саву и починиле злочин над српским цивилима, убиле деветоро људи, и то породица Зечевић, Милошевић, Трифуновић и Радановић, те запалиле и уништиле 15 кућа.

Ни након 20 година још нико није одговарао за злочине почињене над Србима у Сијековцу.

Најављено је да ће служењу парастоса за Србе страдале у Сијековцу присуствовати премијер Републике Српске Александар Џомбић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, као и други званичници Српске.

Организатор обиљежавања страдања Срба у Сијековцу је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

 

 

Извор: срна