У МОДРИЧИ СЈЕДНИЦА ПОДОДБОРА О "КОРИДОРУ ЖИВОТУ"

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/koridor.jpgБАЊАЛУКА, 17. ЈУНА /СРНА/ - Пододбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја данас ће у Модричи одржати састанак поводом предстојећег обиљежавања "Видовдана - пробој коридора".


Почетак састанка планиран је за 13.00 часова, а биће одржан у кабинету начелника општине Модрича, најављено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Након састанка планиране су изјаве за медије.

Пробојем коридора, акције која је завршена на Видовдан - 28. јуна 1992. године, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине.

Одлука о пробоју коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се одблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника. Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png