У НЕДЈЕЉУ НА ДУГОЈ ЊИВИ СЈЕЋАЊЕ НА АКЦИЈУ "КОРИДОР"

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/koridor.jpgМОДРИЧА, /СРНА/ - Обиљежавању 22 године од завршетка акције Војске Републике Српске под називом "Коридор", које ће бити одржано у недјељу, 22. јуна, на Дугој Њиви код Модриче, присуствоваће највиши званичници Српске, Борачке организације, те амбасадори Србије и Русије у БиХ, потврђено је данас у Модричи на сједници Пододбора за обиљежавање овог датума.


Предсједник Пододбора Владе Српске за обиљежавање историјских датума Велимир Дуњић рекао је да ће обиљежавање завршетка једне од најбитнијих и најхуманијих акција у одбрамбено-отаџбинском рату почети светом литургијом, коју ће у манастиру на Дугој Њиви од 9.30 часова служити Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом.

Владика Хризостом ће од 11.00 часова служити парастос борцима погинулим у акцији "Коридор", након чега ће цвијеће на споменик положити предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, те амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Он је рекао да ће пошту палим борцима одати и предсједник Борачке организације Српске Пантелија Ћургуз, као и представници других организација и удружења која окупљају борачку популацију, те Добоја и Модриче.

Обраћање званичника учесницима манифестације предвиђено је у 12.00 часова, а у 12.30 часова биће одржан културно-умјетнички програм у коме ће учествовати Хор из Источног Сарајева и браћа Теофиловић.

Начелник модричке општине Младен Крекић рекао је да ће до недјеље бити санирани одрони на путевима према Дугој Њиви, настали усљед поплава и предузете друге мјере за успјешно обиљежавање акције којом је, на Видовдан 1992. године, ослобођена Модрича, пробијен "Коридор живота", те окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине.

Одлука о пробоју коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се одблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника. Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png