У ПЕТАК 23 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ ОЏАК

Спомен обиљежје у Вукосављу

Спомен обиљежје у Вукосављу

У Вукосављу ће у петак, 8. маја, бити служен парастос и положено цвијеће поводом 23 године од страдања Срба са подручја општине Оџак који су заробљени и затворени у логоре.

Парастос ће бити служен у 15.00 часова код централног спомен-обиљежја у Вукосављу, најављено је из Удружења логораша "Оџак `92". 

Овај датум обиљежава се као знак сјећања на дан када је 1.300 Срба са оџачког подручја заробљено и затворено у логоре у основној школи и фабрици "Стролит" у Оџаку. 

Иако је постојао договор између посматрача тадашње европске заједнице, кризних штабова Оџак и српских села да Срби буду пропуштени на слободну српску територију, то се није догодило. 

Предсједник Управног одбора Удружења логошара "Оџак `92" Милан Милетић рекао је Срни да су Срби на превару одведени у оџачке логоре у којима су над заточеницима примијењене 132 методе мучења, а 62 људи је убијено. 

Српске жене, дјевојке и дјевојчице биле су силоване. Најмлађа жртва силовања имала је 10, а најстарија 60 година.

Логори у Оџаку били су под командом 102. оџачке бригаде Хрватског вијећа одбране. 

Срби са подручја општине Оџак, након што је њену територију 15. јула 1992. године ослободила Војска Републике Српске, премјештени су у друге логоре. Били су заточени у укупно 16 логора – 11 у БиХ и пет на територији Хрватске, међу којима су Лора, затвор у Пули, Керестинац код Загреба. 

Посљедњи логораш са подручја оџачке општине размијењен је 26. маја 1993. године у Љубушком. 

За злочине над недужним српским цивилима у оџачким логорима до сада су правоснажно осуђени Ферид Халиловић на 15 година затвора, Албина Терзић на 3,5 године, а изречена је и првостепена пресуда Јосипу Толићу на затворску казну од 10 година. 

За сексуално злостављање Српкиња суди се петорици бивших припадника јединице "Ватрени коњи" пред Судом БиХ, а против стражара у логору у основној школи у Оџаку Решада Мујкића у Кантоналном суду у Тузли. 

Милетић је рекао да преживјели логораши очекују од правосудних институција да почну процесуирати оне који су прекршили договор о пропуштању Срба на слободну српску територију. 

Он је истакао да се то односи на чланове Кризног штаба Оџак и војно руководство 102. оџачке бригаде ХВО-а.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

логораши задовољни оптужницом против илије јурића

обиљежено 20 година од формирања логора за ... - Jadovno 1941.

свједочење српкиње која је са 14 година ... - Jadovno 1941.