УКЛОНИТИ СПОМЕНИКЕ НЕПРИЈАТЕЉСКИМ ВОЈНИЦИМА

Spomenik na Modranu

ДЕРВЕНТА, (СРНА) - Борци отаџбинског рата из Дервенте захтијевају од локалне власти да уклоне споменике подигнуте непријатељским војницима на подручју општине.

Борци наводе да су споменици погинулим припадницима ХВО-а подигнути у Модрану, Дервенти, Врховима, Кулини, Бијелом Брду, док је споменик погинулим шехидима подигнут код градске џамије на Тргу ослобођења, преко пута зграде Скупштине општине.

Предсједник Борачке организације из Дервенте Боро Добриловић рекао је Срни да за изградњу ових споменика административна служба општине није дала сагласност, а то му је потврђено и у Одјељењу за просторно уређење.

Он сматра да су инспектори приликом сваке изградње били дужни да провјере да ли се објекат легално гради и постоје ли неопходни документи за то.

Добриловић наглашава да се ових дана и писаној форми обратио инспекцији како би провјерила да ли су сви ти споменици урађени легално, али да још није добио никакав одговор.

Према његовим ријечима, српске борце посебно је наљутило то што је откривање споменика хрватским војницима на Рабићу обављено уз присуство припадника Оружаних снага БиХ који су били постројени са наоружењем.

"Не знам ко је могао одобрити да војници Оружаних снага БиХ дођу из Орашја у Дервенту са наоружањем и то у приватним аутомобилима", каже Добриловић и додаје да су из ресорног Министарства добили одговор да је тај потез био нерегуларан и да они о томе ништа не знају.

Предсједник општинске Борачке организације подсјетио је да је Тужилаштво у Добоју потврдило да је споменик у Модрану, подигнут погинулим припадницима ХВО-а и усташама из Другог свјетског рата, саграђен без одобрења и да вријеђа осјећаје српског народа, те препоручило локалној власти да ријеши тај проблем.

Добриловић је рекао да је одлука остала на томе и подсјетио да су спомен-обиљежја борцима Војске Републике Српске, која су била постављена на мјестима погибије, морала бити уклоњена јер су била честа мета вандала.

Он је најавио протесте бораца испред зграде општине уколико локална власт ништа не предузме да буду уклоњени споменици подигнути лицима која су ратовала против српске војске и која су починила ратне злочине над Србима.

Начелник Општинског одјељења за инспекцијске послове Томо Наградић рекао је Срни да још није примио захтјев Општинске борачке организација о уклањању споменика припадницима ХВО-а.

"Када тај захтјев добијемо видјећемо какве ћемо кораке предузети", рекао је Наградић и нагласио да је то осјетљиво питање.

 

 

Извор: срна