ВЛАДИКА ХРИЗОСТОМ ОСВЕШТАО СПОМЕН-ПЛОЧУ У ЛУГОВИМА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/vladika-hrizostom.jpgШАМАЦ, 21. ЈУНА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у цркви Светог Сисоја у Луговима код Шамца, а потом освештао спомен-плочу за 24 погинула борца и шест цивилних жртава из Срница и других мјеста чије породице данас живе у парохији Лугови и Хасић.


Владика Хризостом рекао је да је прије доласка у Лугове проучио историју Срничана који су некада живјели у Срницама код Градачца и да се радује што су данас нашли своје мјесто у селу које је настало добротом и љубављу добрих људи у Посавини.

"Вама који сте прије 22 године дошли из Срница и смјестили се у равну Посавину желим да нађете свој мир. Овај дан јесте тужан, јер сте морали да напустите свој завичај, али је радостан јер сте нашли утјеху, јер сте се смјестили и почели нови живот. Ваш случај је јединствен и хвала Богу да сте имали мудрости да у датом тренутку одлучите најпаметније", нагласио је владика Хризостом.

Начелник општине Шамац Саво Минић поручио је да не смију бити заборављени јунаци који су дали живот за Републику Српску. "Онима који заборављају, историја се понавља", рекао је Минић.

Предсједник Удружења Срничана "Лугови - Шамац" Јован Милаковић рекао је да је Удружење носилац пројекта постављања спомен-плоче, које је коштало 20.000 КМ. Финансијер је Удружење, суфинансијери општина Шамац и кабинет начелника, а помогли су и донатори из Лугова и са шамачког подручја.

Након што је освештана, на спомен-плочу постављену на спољашњем зиду цркве, положени су вијенци и цвијеће.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png