ЗАХТЈЕВ ЗА УКЛАЊАЊЕ СПОМЕНИКА ПРИПАДНИЦИМА ХВО-а

ДЕРВЕНТА, (СРНА) - Удружење ратних заробљеника из Дервенте осудило је подизање споменика припадницима 103. бригаде ХВО на католичком гробљу Рабић код Дервенте и оцијенило церемонију откривања споменика као провокацију, јер су у њој учествовала лица обучена у униформе ХВО-а са оружјем.

Удружење ратних заробљеника из Дервенте захтијева од инспекцијских органа да уклоне споменик хрватским војницима на католичком гробљу Рабић и наводе да он представља провокацију.

Бивши заробљеници хрватских логора подсјећају да су управо припадници ове јединице за вријеме рата 1992. године починили најстрашније злочине над српским цивилима који су били заробљени у четири логора у Дервенти.

Предсједник Удружења ратних заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић рекао је да се један од логора налазио у бившем складишту ЈНА на Рабићу, које је од мјеста гдје је подигнут споменик хрватским војницима удаљено свега стотинак метара.

''У логору Рабић Хрвати су држали око 200 српских цивила, међу којима је било жена и стараца. У овом логору припадници 103. бригаде ХВО-а су, заједно са чуварима логора, мучили, понижавали, малтретирали, премлаћивали и силовали логораше. Неколико логораша убијено је наочиглед осталих заробљених српских цивила. Давали су нам со, а онда су нас данима држали без воде'', рекао је Кнежевић.

Он је истакао да за ове злочине још нико није процесуиран, иако је тужба Суду БиХ предата прије седам година.

''Знају се наредбодавци, као и извршиоци злочина. Тужилаштво БиХ води истрагу против два-три лица, али никако да их доведу пред лице правде да одговарају за злочине које су починили'', нагласио је Кнежевић.
       
Према Кнежевићевим ријечима, бивши српски логораши хрватских логора у Дервенти за своја страдања највише терете хрватско-муслиманско општинско ратно руководство, као и начелника полицијске станице у Дервенти који су наредили формирање логора.
       
Ријеч је о предсједнику Скупштине општине Винку Бегићу, званом Шиљо, начелнику Полицијске станице Ивану Дуспари, предсједнику дервентског ХДЗ-а Ики Станићу и предсједнику СДА у овој општини Сулејману Алијагићу, истакао је Кнежевић.

Бивши српски логораши захтијевају од надлежног општинског органа да саопште да ли је за подизање споменика издата дозвола.

Из Општинског одјељења за просторно уређење Срни је саопштено да није издато рјешење за подизање споменика погинулим припадницима 103. бригаде ХВО на католичком гробљу Рабић, као и да нико то није до сада ни тражио.

 

 

Извор: срна