ЗЕМИР КОВАЧЕВИЋ УДАЉЕН ИЗ СУДНИЦЕ

Сијековац

САРАЈЕВО, 29. АВГУСТА /СРНА/ - Земир Ковачевић, оптужени за ратне злочине над Србима у селу Сијековац у општини Брод, данас је удаљен из суднице Суда БиХ након што је непримјерено добацивао свједоку тужилаштва.
Ковачевић је свједоку Тужилаштва БиХ Здравку Трифуновићу добацивао да треба да се стиди како свједочи и да је лажни свједок, након чега је Судско вијеће наложило да се оптужени уклони из суднице. 

Предсједавајући Судског вијећа Даворин Јукић је након уклањања оптуженог замолио браниоца Сенада Дуповца да поразговара са Ковачевићем и да му појасни правила понашања у судници, како Суд не би морао више да доноси овакве мјере. 

Земир Ковачевић оптужен је да је, као припадник Интервентног вода Прве босанскобродске бригаде, која је касније прерасла у 101. босанскобродску бригаду Хрватског вијећа обране (ХВО), са неидентификованим припадницима Хрватских обрамбених снага (ХОС) и Хрватске војске (ХВ) у селу Сијековац починио злочине над српским цивилима. 

У оптужници се наводи да је Ковачевић учествовао у нападу на село Сијековац гдје је, заједно са осталима, из кућа у двориште извео 15 одраслих особа и четворо дјеце српске националности, од којих су неки побијени. 

Прије удаљавања оптуженог Ковачевића, свједок Трифуновић је посвједочио да је крајем марта 1992. године живио у Сијековцу са супругом и двоје дјеце. 

Трифуновић је рекао да је ситуација у Сијековцу тада постала "несигурна", те да је одржан сусрет у Мјесној заједници како би се разговарало о безбједносној ситуацији. 

"Састанак су заказали Земир Ковачевић и Медо Чаушевић, уз Кризни штаб. Земира сам знао од малих ногу. Сјећам се његових ријечи на том састанку. Рекао је да је доста спавао обучен и страховао, и да је дошло вријеме да Срби спавају обучени, а он мирно”, испричао је Трифуновић. 

Трифуновић се присјетио да је 26. марта 1992. године видио како се недалеко од његове куће скупљали наоружани људи, од којих је неке препознао као комшије Бошњаке и Хрвате. 

"У једном моменту је почела пуцњава. Видио сам да се пуца и у смјеру моје куће. Након тога сам чуо како Медо Чаушевић преко мегафона позива на предају. Тада смо изашли из куће и дошли у двориште, гдје је по нас дошао Земир Ковачевић", рекао је свједок, додајући да га је оптужени одвео до гараже комшијине куће држећи му пушку на потиљку. 

Тог дана, како је навео свједок, одведен је са породицом и мјештанима у центар Сијековца, гдје су накратко задржани у Мјесној канцеларији, а потом у кућу извјесног Фахрудина Дугајлића. 

"У тој кући било нас је 27. Са нама је био Бранислав Зечевић. У једном моменту ушла је супруга његовог брата и рекла му да су му убијена три брата и отац. Он је почео да чупа косу с главе и вришти”, присјетио се Трифуновић. 

Према исказу свједока, наредног дана у кућу је доведена и мајка Бранислава Зечевића, Миља, која је рекла да је Земир Ковачевић убио његовог оца. 

Суђење Ковачевићу биће настављено 12. септембра, пренио је Бирн

 

Извор: срна

Везане вијести: 

Масакр у селу Сијековцу