ЗЛОЧИНЦИ ИЗ ХРВАТСКЕ

СРНА

САРАЈЕВО, 4. ОКТОБРА /СРНА/ - Свједок одбране Месуд Челиковић рекао је на данашњем наставку суђења Сенахиду Рибићу, оптуженом за злочине над српским цивилима на подручју Оџака, да је чуо како су тројицу цивила 1992. године у селу Језеро убили људи из Хрватске.Он је потврдио да су од априла до јула 1992. на подручју Оџака боравили припадници Карловачке бригаде из Хрватске и плаћеничке јединице које су се звале "Гавранови", "Лисице" и "Ханџарци". 

"Чуо сам у једном кафићу од припадника моје јединице да су три човјека убијена у Језеру и да су то урадили људи из Хрватске", рекао је Челиковић, који је био припадник Територијалне одбране и 102. бригаде ХВО-а у Оџаку. 

Други свједок одбране Земир Буквић рекао је да је након што је рат почео повремено спавао у кући оптуженог у Пролетерској улици у Оџаку, те да је био припадник јединице у којој је био и оптужени. 

Он је навео да је непосредно прије уласка Војске Републике Српске у Оџак чуао да је на њиви убијен Перо Љубичић, али да не зна ко га је убио, преноси БИРН. 

На суђењу је у корист одбране свједочио и Бошко Ђурић, који је испричао да се у близини његове куће у селу Језеро налазио хрватски тенк, те да су куће у том селу паљене након одласка тенка. 

Бранилац оптуженог Џавид Сламник најавио је да ће на наредном рочишту исказ дати и оптужени Рибић. 

Сламник је затражио од Судског вијећа да се обави реконструкција догађаја у селу Језеро како би се Вијеће увјерило да свједоци оптужбе нису могли да због конфигурације терена виде ко је у Језеру палио куће. 

Вијеће није прихватило овај захтјев, уз образложење да се стање на терену значајно могло промијенити послије 20 година. 

Суђење ће бити настављено 12. новембра. 

Сенахид Рибић звани Бешлага се терети да је као припадник 102. бригаде ХВО-а Оџак од маја до јула 1992. године убијао цивиле, незаконито их хапсио, физички и психички злостављао заробљене, одузимао туђу имовину, те учествовао у паљењу кућа у Оџаку.

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png