Пребиловци 1990. - Видео - парастос код Шурманачке јаме

У августу 1941. године, у вријеме великог геноцидног покоља Срба у Независној Држави Хрватској, убијено је  826  од укупно 1000 српских житеља Пребиловаца. Међу страдилима су скоро све жене и дјеца из села.  Највише их је убијено у Шурманачкој јами код Међугорја. Жртве рата Пребиловаца до краја рата достигле су цифру од 850, што је 85 одсто  српских становника села. Према  истраживању јапанског дневног листа Асахи шимбун“,  Пребиловци су међу четири најстрадалније села у свијету у Другом свјетском рату. За исти лист геноцид Хрвата над Србима у Другом свјетском рату је једно од обележја глобалне историје 20. века.

Преживјели очеви и браћа жртава одлучили су још у току рата да поново заснивају породице и да сачувају село. Новој дјеци давали су имена убијених у јами. Педесетих и шездестих година 20.  вијека Титов режим је преживјелим  Пребиловчанима одузео највриједнију земљу,  историју страдања ставио је под ембарго,  а јаме под бетонске плоче не дозволивши сахрану страдалих.  У близини Шурманачке и других јама, у жупи Међугорје, из које потичу убице пребиловачке дјеце и многих других Срба,  фрањевци су 24. јуна 1981. године , на четердесту годишњицу почетка масовних усташких покоља у Чапљини, прогласили да је сама Госпа (Мајка Божија) „посебно изабрала“ ту жупу за своје јављање.  Српски народ је јаме отворио 1990. године, из њих извадио кости жртава и пренио их у Пребиловце, гдје су положене у крипту цркве коју је почео да гради.

 

 

Извор за видео ју тјуб канал Ново Видело

У јуну 1992. године хрватске снаге, под командом генерала збора Јанка Бобетка, минирањем или спаљивањем  уништиле су све куће и друге објекте  у селу, цркву у изградњи, са костима 4000 жртава усташког терора есхумираних из 13 јама, разориле сеоско гробље и опустошиле сав простор села. Обнова мањег броја кућа у селу почела је у јесен 1999. године, а са њом и повратак   предратних становника. Обновљено је и или изнова изграђено тридесетак кућа.

 

Везане вијести:

Видео: ЕВО НАШЕ ДЕЦЕ

† Патријарх Павле - Беседа у Пребиловцима 1991.

Видео записи везани за страдање у Пребиловцима, љета 1941.

ПРЕБИЛОВЦИ