У цркви Светог Саве у Београду: ЛИТУРГИЈСКО ПРОСЛАВЉАЊЕ СВЕТИХ ПРЕБИЛОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА

Света литургија на којој ће се молитвено славити Свети Пребиловачки и други доњохерцеговачки новомученици служиће се 6. августа 2014, од 8 часова, у малој цркви Светог Саве у Београду.

Прије 73. године, 6. августа 1941, у току „Илинданског окоља“ , периода највећег страдања Срба у НДХ, у Шурманачку јаму код Међугорја, дубоку 66 метара, хрватске снаге живе  гурнуле  скоро све жене и дјецу, њих око 600, из села Пребиловаца код Чапљине.  Они који су прежвјели пад, наредних дана у умирали у мукама, без покушаја било чије помоћи.

Свети Архијерејски Сабор Српске православне цркве је на мајском засједању ове године једнодушно донио одлуку да се Свети Пребиловачки новомученици (чије су мошти великм дијелом уништене од  стране хрватских снага у јуну 1992,) упишу у Диптих Светих, са датумом прослављања 24. јул/6.август, како ће бити уписано у  црквени календар.

У славу Пребиловачких и других доњохерцеговачких мученика  подиже се  храм у Пребиловцима, посвећен Васкрсењу Христовом.  

У самим Пребиловцима, у славу Светих Пребиловачких новомученика, служиће се Света литургија   у храму, који је, грађевински, пред завршетком, у суботу 9.августа, у 8. часова. Тим поводом,  у Пребиловцима ће бити традиционално окупљање потомака и поштовалаца  Новомученика.

 

Везане вијести:

Данило Боро: Пребиловци су херцеговачки Врачар!

Поклоничко путовање из Београда за Пребиловце

УСКОРО СМИРАЈ ПРЕБИЛОВАЧКИХ ЖРТАВА

ПРЕБИЛОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ СЛАВЕ СЕ КАО СВЕТИ