УНИШТАВАЊЕ СПОМЕН ХРАМА И МОШТИЈУ ПРЕБИЛОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА

Бомбе којима су додатно уништавани спомен храм и крипта

Уништавање Спомен храма са криптом, саркофагом и костима хиљада жртава хрватских злочина, као и сеоског гробља и насеља Пребиловци је било дио злочиначког плана који који је оствариван у рату против Срба на простору бивше Југославије у последњој деценији 20. вијека.

 

 То потврђују и мемоари ратног злочинца Јанка Бобетка, објављени под насловом „Све моје битке“, а посебно заповјест за напад на Пребиловце и хвалоспјевна десетерачка пјесма непознатог аутора, објављени у овој књизи.Тај рат се наставља и траје и данас само  другим средствима и усмјерен је против  невиних жртава српског народа..  Пребиловачки мученици, два пута убијани, и даље су ратна мета, сада преко прикривање истина и његовања заборава жртава. Тиме би  и коначно требало да буду убијене.

 

У току 2007/08, преко археолога Александра Ратковића из Завода за заштиту споменика културе Републике Српске и војног стручњака за експлозиве пуковника Милана Рундића, вршено је откопавање и истраживање затрпане рушевине Спомен храма и крипте, у организацији удружења Српско национално друштво Пребиловци и поменутог Завода. Надлежни правосудни органи БиХ су се оглушили о захтјев СНД Пребиловци да се изврши увиђај мјеста злочина, са потребним вјештачењима.

 

Прије почетка ископававања страховало се да се неће наћи кости жртава, за које се причало да су уништене. Већ другог дана ископавања кости су пронађене, па се појавила нада да су оне рушевини. Нажалост, послије откопавања мјеста на коме се налазио уништени саркофаг, утврдило се се да је око 95% уништено експлозивом  или однијето негдје, а да је сачувамо 5%, углавном смрвљених и изломљених остатака костију, од којих се дио сјединио са бетноском зидовима срушеног храма.

 

Налаз пуковника Рундића аргументовано говори о покушају намјерног уништавања свих костију пластичним експлозовом, као дијелу злочиначког плана да се униште докази о геноциду над Србима у НДХ, али и о понижавању и тешкој увреди   српског народа. Пук. Рундић стручно објашњава зашто овај план није остварен у потпуности и зашто се дио смрвљених костију у тренутку детонације стопио са бетонским зидовима. Рат против мртвих водио се и на оближњем сеоском гробљу у Пребиловцима, гдје су поред споменика разаране и гробнице, а кости умрлих у њима спаљиване.

 

Овај рат против мртвих , међу њима и невино пострадале дјеце и њихових земних остатака, говори чега се највише плаше  непријатељи српског народа. Зато је наша најбоља одбранА уврђивање и објављивање истине о страдању, очување успомене  и обнова свих уништених спомен обиљежја жртвама хрватског злочина геноцида.

 

СНД Пребиловци

 

Бомбе којима су додатно уништавани спомен храм и криптаМјесто некадашњег спомен-храма и крипте са моштима пребиловачких новомученикаМошти: дио дјечије вилице пронађен у рушевинама

 

 

Извор: genocide-jasenovac.info

 

 

Везане вијести:

 

Усташки злочин над српским народом у Пребиловцима у Херцеговини (трећи део)

 

Пребиловци -два пута убијени и заборављени

 

Усташки злочин над српским народом у Пребиловцима у Херцеговини (други део)

 

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У ПРЕБИЛОВЦЕ