ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАМА ИЗ ФИЛМОВА О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Srna_izlozba.jpgБАЊАЛУКА, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске синоћ је отворена изложба "Србија и Срби на филму у Првом свјетском рату".

Изложба је дио програма "У контексту", који организује Кинотека Републике Српске у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата

 

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да нема општине у Републици Српској која није да добровољце српској војсци током Великог рата. 

"Имамо мало сачуваних споменика и трагова о томе. Наша је обавеза да његујемо традицију и чувамо успомену на људе који су се борили за Србију и слободу свих народа на просторима бивше Југославије", рекао је Мутабџија новинарима у Бањалуци. 

Он је навео да филмски материјал који свједочи о Србима у Првом свјетском рату несумњиво има статус културног добра, јер говори о времену од прије једног вијека и како је освојена слобода. 

Директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић рекао је да су изложени фотограми из филмова које су од 1914. до 1918. године снимили сниматељи из Србије, али и из савезничких и непријатељских земаља. 

Он је додао да су на изложби приказани и факсимили различитих докумената и одобрења српске војске за снимања. 

"Материјали су изворни и чувају се у Југословенској кинотеци. Изложба је наше огледало, показује српску војску у Првом свјетском рату. Србија је тада имала организовану производњу, односно снимање ратних докумената, за разлику од посљедњег рата када се врло мало снимало или се манипулисало тим материјалом", рекао је Пандуревић. 

Изложба је први пут приказана у Југословенској кинотеци у Београду у јуну ове године, након чега је настављено њено гостовање широм Србије. У Српској су до сада имали прилику да је погледају становници Пала, Источног Новог Сарајева и Требиња. 

У Галерији Академије изложба "Србија и Срби на филму у Првом свјетском рату" биће отворена до 21. новембра.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕНИК ЖРТВАМА ТАКОЗВАНОГ ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКОГ ПРОЦЕСА

СУТРА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СВЕТЛОСТ У МРАКУ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА"

Вече посвећено Гаврилу Принципу