АКАДЕМСКА ЗАЈЕДНИЦА СРБИЈЕ НЕСПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕ ЈУБИЛЕЈ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/predrag-j-markovic.jpgБЕОГРАД, 25. ЈУНА /СРНА/ - Историчар Предраг Марковић оцијенио је да је академска заједница у Србији неспремно дочекала јубилеј - 100 година од почетка Првог свјетског рата, што најбоље потврђује чињеница да у години обиљежавања није објављена ниједна књига о "Младој Босни".


Он је нагласио да је, за разлику од Србије, у свијету изашло много књига које се баве том темом, док Срби о томе расправљају по новинама иако ниједну књигу нису издали на енглеком језику.

"Ми бисмо морали да имамо неколико књига на енглеском језику посвећених томе, где би се водила расправа са разним аргументима за које сматрамо да нам не иду у корист", појаснио је Марковић за Радио-телевизију Србије.

Он је подсјетио да је посљедња књига о теми "Младе Босне" Предрага Палавестре објављена прије неколико деценија, а она Веселина Маслеше прије 75 година.

Марковић је указао да нема потребе да се Срби међусобно тјеше и бране Гаврила Принципа, али је неопходно да се српски став искаже свијету, што до сада није учињено на прави начин.

Он је поручио да Београд у будућности не смије да занемарује обиљежавање овако значајних јубилеја.

"У августу ће бити врло добро организованих и свечаних обележавања почетка Првог светског рата у Европи. Ми чак и немамо централни догађај којим обележавамо тај, можда у свету најпознатији догађај из наше историје", рекао је Марковић.

Он је као тужну чињеницу оцијенио да је Србија 100 година од почетка Великог рата у бољим односима са Аустријом него са сусједним БиХ и Хрватском.

"Сматрам да је кривица за лоше односе у тој култури мржње која се негује у Сарајеву и Загребу. У случају њихове културе сећања они просто инсистирају на траумама и историјским ранама много више него српска страна", нагласио је Марковић.

Он је упозорио да су Срби исту инертност исказали и када је ријеч о Косову и Метохији, па тако не постоји ниједна релевантна књига о Космету на енглеском језику.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png