ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ИЗ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА И ВАСКРШЊА АКАДЕМИЈА

Отворена изложба ратне фотографије из Првог свјетског рата у Источном Сарајеву

Отворена изложба ратне фотографије из Првог свјетског рата у Источном Сарајеву

У Источном Сарајеву вечерас је одржан богат васкршњи програм у оквиру којег је у Културном центру Источно Ново Сарајево отворена изложба фотографија из Првог свјетског рата под називом "Немојте нас заборавити" и одржана традиционална свечана Васкршња академија са запаженим културно-умјетничким програмом.

Изложбу око 60 фотографија званичног фоторепортера Врховне команде српске војске у Првом свјетском рату Ристе Марјановића под називом "Немојте нас заборавити" званично је отворио начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, који је истакао да је она подстрек и опомена да догађаји из прошлости не смију никада бити заборављени. 

"Немамо право да заборавимо све наше жртве и страдања на овим просторима", рекао је Ћосић и истакао да сарадња институција културе ова два града показује да Дрина само спаја два дијела једног тијела. 

Аутор изложбе, историчар и кустос Народног музеја Шабац Бранислав Станковић рекао је да је Марјановић један од најзначајнијих аутора фотографије уопште у 20. вијеку у Србији, који је објективом забиљежио све најзначајније догађаје у Великом рату – од страдања Шапца и Мачве, преко Церске и Колубарске битке, прелазак преко планина Албаније, а потом борбе на Солунском фронту и ослобађање домовине Србије. 

Он је нагласио да су фотографије, које до 8. маја могу да виде становници Источног Сарајева, 1916. године биле у Паризу, а 1917. у Лондону и САД. 

"Ова изложба прошле је године била постављена у галерији Српске академије наука и уметности (САНУ) у Београду, где ју је за мјесец дана видело око 20.000 људи, а прва дестинација након САНУ је Источно Сарајево", истакао је Станковић. 

Изложбу прати, како је рекао Станковић, озбиљан каталог на српском и енглеском језику. 

Кустос и историчар из Музеја града Новог Сада Гордана Буловић напоменула је да су саставни дио изложбе и око 90 ратних скица ратног сликара Прве српске армије Васе Шкичевића. 

Након отварања изложбе одржана је традиционална свечана Васкршња академија, у оквиру које су бројни посјетиоци могли да уживају у хорским и црквеним композицијама, традиционалним и етно пјесмама, пригодним бесједама, рецитацијама, епском стваралаштву и фолклорним кореографијама. 

Изложбу су припремили Војни музеј из Београда, Народни музеј из Шапца и Музеј града Новог Сада. 

Организатори васкршњег програма су општински одбори Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, те Културни центар Источно Ново Сарајево.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ВАСКРШЊА АКАДЕМИЈА

КЊИГУ "ЧУЈТЕ СРБИ" АРЧИБАЛДА РАЈСА УВЕСТИ У ШКОЛЕ

РУСКА ИЗЛОЖБА О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ ОТВОРЕНА У БЕОГРАДУ

ПРВИ СВЈЕТСКИ РАТ - ЈАДОВНО 1941.