МАКИЋ: СУТРА ОТВАРАЊЕ ОБНОВЉЕНЕ КУЋЕ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/kuca-principa.jpgБАЊАЛУКА, 27. ЈУНА /СРНА/ - У селу Обљај код Босанског Грахова сутра ће свечно бити отворена обновљена кућа Гаврила Принципа, изјавио је Срни начелник ове општине Урош Макић.


"Успјели смо до Видовдана да завршимо све радове на кући нашег хероја. Пригодним свечаностима сутра ћемо обиљежити 100 година од почетка Првог свјетског рата", рекао је Макић, напоменувши да би свечностима требало да присуствује предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић.

Он је подсјетио да је у обнову куће уложено 50.000 КМ.

"Уложили смо много труда и рада у обнову Принципове куће и за нас је веома значајно што је она обновљена. Не смијемо заборавити хероје који су дали животе за нашу слободу", додао је Макић.

Он је напоменуо да је за 11.00 часова заказано свечано отварање куће, а да ће у 9.00 часова бити служен парстос за припаднике "Младе Босне".

Принципова кућа у Обљају сравњена је са земљом 1995. године, када је изгорио и музеј са експонатима, а ватра је однијела и оригинални план атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Гаврило Принцип је на Видовдан, 28. јуна 1914. године у Сарајеву извршио атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png