МИЛУНОВИЋ: ГОЛГОТА СРБА У ДОБОЈСКОМ ЛОГОРУ

Служење парастоса у цркви Св. апостола Петра и Павла у Добоју поводом 99 година од интернације и страдања Срба у добојском логору.
Служење парастоса у цркви Св. апостола Петра и Павла у Добоју поводом 99 година од интернације и страдања Срба у добојском логору.

ДОБОЈ, 26. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да је обиљежавање дана страдања Срба у добојском логору у Првом свјетском рату један од најзначајних датума из новије историје српског народа, јер му се на овом подручју десила велика голгота.

Милуновић је навео да је добојски логор формиран 27. децембра 1915. године с намјером аустроугарске власти да се створи тампон-зона, која је требала да раздвоји Србе у Србији од Срба у БиХ, што би омогућило лакшу и бржу асимилацију народа на овом подручју. 

"Кроз логор у Добоју, са намјером да се српско становништво пограничне зоне Горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са вјековних огњишта, прошло је 45.971 лице, од којих 17.000 жена и дјеце, док их је 12.000 страдало од посљедица мучења и исцрпљивања глађу", рекао је Милуновић. 

Према његовим ријечима, још није било ријечи о финансијској конструкцији за изградњу адекватног споменика. 

Замјеник градоначелника Добоја Драган Василић рекао је да су ријешени имовинско-правни односи за изградњу споменика "Добојски логор 1915 - 1917", који ће се налазити у непосредној близини жељезничке станице, гдје је у Првом свјетском рату био аустроугарски логор за интерниране Србе. 

Јутрос је служењем парастоса у цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју почело обиљежавање 99 година од интернације Срба у добојски логор. 

Вијенце на Спомен-костурницу положили су изасланици предсједника и Владе Републике Српске, конзулата Србије у Републици Српској, те делегације Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца "1912-1918", борачких организација и града Добоја. 

Према подацима из књиге "Добојски логор" аутора Душана Паравца, писане на основу црквених докумената и изјава преживјелих логораша, аустроугарски логор био је на простору садашње добојске Жељезничке станице, а заробљени Срби били су смјештени у дрвеним баракама у којима су претходно угинули коњи аустроугарске војске од заразне болести "сакагије". 

Логор је основан 27. децембра 1915. године и био је у функцији до 5. јула 1917. године. 

У помен жртвама добојског логора Српска православна црква је у септембру 1938. године објавила књигу "Споменица 1915-1917" и у порти добојског Саборног храма Светих апостола Петра и Павла освештала изграђену Спомен-костурницу у којој се налазе ексхумирани посмртни остаци око 12.000 жртава аустроугарског логора. 

Обиљежавање 99 година од интернације Срба у добојски логор организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ИНТЕРНАЦИЈЕ СРБА У ДОБОЈСКИ ЛОГОР