НЕ ЗАБОРАВИТИ ХРАБРОСТ АУСТРАЛИЈАНСКИХ БОЛНИЧАРКИ

Отворена изложба о аустралијским болничаркама у Првом свјетском рату

Отворена изложба о аустралијским болничаркама у Првом свјетском рату

Предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић отворила је данас у Београду изложбу фотографија "Помоћ Аустралијанки Србији током Првог свјетског рата" и поручила да је дуг Србије да дјела пожртвовања, храбрости и несебичности ових жена остану у сјећању и наредних сто година.

На изложби, која је отворена у Галерији Скупштине Србије поводом Међународног дана жена 8. марта, представљене су 22 фотографије. 

Гојковићева је рекла да ове фотографије, које свједоче о ангажовању аустралијских медицинских сестара на лијечењу српских војника на Солунском фронту и у Шкотској болници, указују на узвишеност идеала и слободе и њихову увјереност да је жртва коју чине исправна. 

"Једна од њих, Агнес Бенет написала је у свом ратном дневнику да су све оне биле на правом месту у право време. На исти начин размишња и ратна сестра, а после чувена аустралијанска списатељица Стела Мејлс, која је свој роман, у којем говори о томе како су у српски рањеници храбрили сестре на фронту, назвала по реченици која је тамо пратила `Не мари ништа сестро`", рекла је Гојковићева. 

Она је подсјетила да се ратни пут ових хероина није завршио на Солунском фронту, већ да су неке од њих, попут Олив Кинг, која је покренула народну кухињу за сироте, наставиле са хуманитарним радом и у постратној Србији. 

Амбасадор Аустралије у Београду Џулија Фини каже да је поносна на дјело својих сународњакиња у Првом свјетском рату, те додала да јој је драго што ће ова изложба подсјетити савремену Србију на њих. 

"Те одлучне и неустрашиве жене добровољно су понудиле да пруже своју помоћ српским војницима и уз Енглескиње и Канађанке поднијеле значајну жртву", рекла је Финијева.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Стогодишњица Великог рата - Jadovno 1941.

Василија Вукотић - хероина на штиту - Jadovno 1941.

Српско војничко гробље у Тијеу: Крст на вечној стражи - Jadovno ...

Јадовно - Први свјетски рат