Неће белег Солунцима

Општинско веће Нове Вароши одбило предлоге Одбора за подизање споменика. Челник локалне власти Димитрије Пауновић правда се мањком новца

Чланови Одбора и вајар Чпајак на градском тргу

Чланови Одбора и вајар Чпајак на градском тргу

ОПШТИНСКО веће одбило је предлоге Одбора за подизање споменика ратницима 1912-1918, а није се ни изјашњавало о кључном захтеву: локацији на којој би се одужио дуг славним прецима. Нова Варош, тако, остаје један од ретких градова без обележја учесницима отаџбинских ратова, иако је подизање белега у славу 2.000 ратника - од којих је 1.200 остало на бојиштима од Дрине до Кајмакчалана - замишљено као "круна" обележавања одбране Србије у Великом рату.

Чланови Одбора, тела које је пролетос формирало Веће, определили су се да споменик буде подигнут на неуређеном травнатом терену некадашњег језера, на Тргу - између споменика војводи Петру Бојовићу и дечјег вртића.

- Одбор је прихватио мишљење Горана Чпајка, професора Факултета примењених уметности у Београду, да би два белега, иако одвојени, представљали идеалну амбијенталну целину - истиче председник Одбора, Дејан Грбић, инжењер у Дирекцији за изградњу.

Мада су у састав Одбора укључени и представници Општинског већа, и СНС - водеће странке у локалној владајућој коалицији - предлози су одбијени на седници Већа у крњем саставу, без чланова СПС, колиционог партнера.

- Очекивали смо значајније ангажовање Одбора, не само у давању предлога и покретању иницијатива које би се, по замисли чланова овог тела, највећим делом финансирале из општинске касе, већ и у прикупљању новчаних средстава. У буџету нема новца за ову намену, а уверен сам да подизање споменика не би утицало на подизање квалитета живота грађана, што је наш примарни циљ - истакао је на седници Већа Димитрије Пауновић, председник Општине, позивајући Одбор на покретање шире акције међу грађанима, па ће се локална самоуправа, ако буде одјека, одазвати сходно могућностима. 

АПСУРД

- ОЧИГЛЕДНО је да власт не жели белег Солунцима, па нека кажу да ли су им, и зашто, "везане руке", или је неко "бацио око" на предложену локацију - тврде из Удружења потомака ратника, питајући како тражити средства донатора ако нема утврђене локације и идејног решења споменика.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Анка Ђуровић: С револвером у рукама спасавала повређене војнике

Србе хипнотишу тврдњама да не треба гледати у прошлост јер ће будућност бити сјајна

Неустрашива Јелена у борби са Бугарима и Аустроугарима

Војвода Петар Бојовић: Слуга отаџбине из шест ратова

Први свјетски рат - Jadovno 1941.