НЕПРИСТОЈАН ОДНОС ДРЖАВЕ ПРЕМА КАРАЂОРЂЕВИЋИМА

Краљ Петар I на осматрачници
Краљ Петар I на осматрачници

БЕОГРАД /СРНА/ - Савјетодавна тијела Карађорђевића критиковала су власт Србије и државни протокол због односа према краљевској породици Карађорђевић током обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, оцјењујући га као непристојност.

"Са великим жаљењем констатујемо да држава, на највишем и високом нивоу, није пропустила прилику да и овај пут демонстрира приврженост лошој традицији титоистичког наслеђа, која подразумева прећуткивање улоге и значаја краља Петра Првог и Престолонаследника, потоњег краља Александра Првог", наводи се у саопштењу. 

У саопштењу, које су потписали српски академици, историчари, професори и чланови Крунског савјета Карађорђевића, наводи се да "говорити о биткама на Церу и Колубари, а не поменути великог и демократског владара Србије, онога коме су српски ратници положили и одржали заклетву, и прећутати главнокомандујућег те херојске војске, једноставно је непристојно". 

Подсјећа се да је у првој дефанзивној фази Колубарске битке долазак старог краља Петра на бојиште у прве линије фронта имао одсудни значај за подизање у том тренутку клонулог морала војске. 

"Понашати се увредљиво према њиховом праунуку и унуку, протоколарно га понижавати и оспоравати му право да положи венац током свечаности не може се правдати потребама протокола", истиче се у саопштењу. 

Додаје се да протокол који налаже непристојност није протокол, него "танка и прозирна магла" иза које се крије непоштивање саме свечаности, њеног смисла и садржаја. 

Да није ријеч о случајности, показао је, наводи се у саопштењу, и примјер изложбе одржане у Краљевском двору 11. новембра, на дан примирја под називом "Династија Карађорђевић у великом рату", на коју је дошао крем културне јавности, комплетан дипломатски кор, а ниједан представник државе. 

"То се не ради у земљама које држе до себе, ни у народу који себе поштује", истиче се у саопштењу, које су, међу 18 јавних личности потписали, Матија Бећковић, Чедомир Антић, Драгомир Ацовић, Душан Т. Батаковић, Душан Ковачевић, Милан Париводић, Коста Чавошки и други. 

Додаје се да су Срби сматрали Први свјетски рат ратом за ослобођење и уједињење Срба и других јужних Словена, али нису га изазвали, нису му тежили, иако су као народ и као држава на напад одговорили онако како је требало и како су морали.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Српске жртве и стратишта из Првог светског рата ни до данас дан нису до краја пописана