НИКОЛИЋ: СРБИЈА НЕ БРАНИ ПРИНЦИПА, ВЕЋ ОН БРАНИ СРБИЈУ

Томислав Николић на отварању споменика у Београду

Томислав Николић на отварању споменика у Београду

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је синоћ` на церемонији откривања споменика Гаврилу Принципу у Београду да Србија овим чином не брани Принципа и његове другове већ да они данас бране Србију својом одбраном на суђењу, својим истрајавањем на истини, идејама и мотивима.

Николић је истакао да за Србију нема значајнијег дана од Видовдана и ничег светијег од Косова и Метохије, те да се Србија не боји истине да је Гаврило Принцип био херој, симбол ослободилачких идеја, тираноубица, носилац идеје ослобођења од ропства која је кружила Европом.

"Други нека мисле шта хоће. Косово и Метохија је Србија. Други нека притискају свој народ у својој држави да се одрекне своје територије, пошто само на то имају право", нагласио је Николић.

Говорећи о дешавањима из 1914. године, он је рекао да би, што се Аустроугарске и Њемачке тиче, Првог свјетског рата било и без Видовдана у Сарајеву 1914. године и без Гаврила Принципа.

"Најлакше је данас за све окривљивати Србију и Србе. Зато у назови историјским тумачењима читамо да може да се стави знак апсолутне повезаности између Сарајевског атентата и Првог светског рата као покушај амнестије агресора и окривљивања нападнутог", навео је Николић.

Он је нагласио да се годинама уназад искривљавала истина о поводима за избијање Првог свјетског рата.

"Ако је Винстон Черчил у својој књизи `Непознати рат` написао да је `Принцип умро у затвору, а споменик који су његови сународници подигли слави његов и њихов злочин` онда не чуди и приједлог резолуције о Сребреници којом би од данас симбол злочина била само Сребреница", рекао је Николић.

Он је навео да то што вријеђају данашње Србе може и да се прихвати, али да он неће дозволити да вријеђају поклане и маљем убијених Србе у Јасеновцу, Старој Градишци, Јадовну, Бојнику, стријељаних у Краљеву, Крагујевцу, живих подављених у Новом Саду.

"А Србија је и тада као и данас, као и увек, била против рата", поручио је Николић.

Он је рекао да није случајно што се споменик Гаврилу Принципу открива у Србији тек данас јер се чекало да о томе одлучују људи који живе у складу са његовим принципима слободе, независности и заједништва.

"Чекало се да у Србији о Принципу одлучују они који не би рушили његов споменик да је којим случајем до сада било храбрости да буде подигнут.

Да о Принципу одлучујемо и да његово дело сагледавамо мерилима његове епохе и нашег осећања правде, без страха од нових тумачења моћника, свесни да ће његове пуцње у окупатора користити против нас кроз сва времена и просторе", нагласио је Николић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Личност 2014. године: Гаврило Принцип - Jadovno 1941.

Откривање бисте Гаврила Принципа и спомен-плоче Солунским ...

СПОМЕНИК ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ У БЕОГРАДУ - Jadovno 1941.

Први свјетски рат - Jadovno 1941.