НОВА САЗНАЊА О УЛОЗИ ВАТИКАНА

Књига Ватикан и Први светски рат
Књига Ватикан и Први светски рат

БАЊАЛУКА, 22. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић изјавио је вечерас да књига "Ватикан и Први свјетски рат 1914 – 1918", аутора академика Драгољуба Живојиновића, открива нова сазнања о улогама држава које су се декларисале као неутралне током или првих година тог свјетског сукоба.

"Ватикан, који се у Првом свјетском рату представљао као неутралан, и те како је дјеловао на страни Њемачке и Аустро–Угарске које су започеле тај рат и тиме изазвале огромна страдања", рекао је Кузмановић на промоцији књиге у АНУРС-у. 

Он је нагласио да је Живојиновић открио до тада непозната становишта о улози и САД, као неутралне државе у првим годинама сукоба, и Ватикана, као и других земаља које су биле против Србије. 

Кузмановић је рекао да је Ватикан подршком централним силама остварио два своја интереса - дубље продирање Ватикана не само у Европу, него и у Азију и Африку, а друго - постизање врло великог материјалног интереса. 

"Тако је Ватикан играо једну своју политику док се истовремено представљао свијету као мирољубиви фактор", навео је Кузмановић. 

Вечерашња промоција организована је као једна од манифестација обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата у организацији АНУРС-а.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Изложба архивских докумената у Тузли

ДОКУМЕНТАРНО ФИЛМСКО ВЕЧЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

ПРОМОВИСАНЕ ТРИ КЊИГЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ