Нови Сад 14. и 22. октобар: Програм обележавања 100-годишњице Великог рата

У години у којој се обележава 100 годишњица Првог светског рата, и у времену у коме смо сведоци сталних покушаја и настојања да се ревидира српска историја , а Србија оптужи као кривац у немачкој, аустријској и у неким другим западним историјским наукама за овај велики ратни догађај, намера нам је да на поузданим историјским изворима подсетимо јавност о стварним изазивачима и поводу Првог светског рата.

Удружење Срба Херцеговаца у Новом Саду ће током октобра месеца реализовати пројекат Сарајевски атентат у светлу ревизионистичког поступка српске историје.

Програм ће бити реализован из два дела.

У првом делу програма ћемо на уметнички начин поново оживети сећање на све српске родољубе који су несвакидашњим страдањима допринели победи у Великом рату. Позоришну представу Солунци говоре према драмском тексту Антонија Ђурића, одиграће глумци Академије уметности из Београда и Академије умјетности из Бања Луке 14.10.2014. у биоскопској сали Културног центра Новог Сада са почетком у 20 часова.

Други део програма је научно популарни скуп о Младој Босни и Првом светском рату и биће одржан 22.10.2014. са почетком у 18 часова у амфитеатру Покрајинског завода за заштиту природе (Радничка 20а). У програму ће учествовати проф. др Радослав Гаћиновић, научни саветник на Институту за политичке студије, аутор монографије Млада Босна старо прекрајање историје и проф. др Дарко Танасковић, српски исламиста, књижевник, академик и дипломата. Кроз одабир релевантних тема присетићемо се почетка 20. века у коме су Срби уз невиђене жртве изронили из вековног ропства и стекли дуго сањану слободу. Прилози теми коју ће водити двојица научника биће одјеци догађаја у прози и поезији: у програму ће учествовати и књижевник Радован Ждрале, аутор историјског романа Принцип и песник Милан Ненадић . У уметничком делу програма учествоваће гуслар Војин Радојичић и женска певачка група ФА „Вила“.

Овим догађајима, Удружење ће се прикључити акцији прикупљања средстава за изградњу храма и спомен костурнице у Пребиловцима, којој су се прикључила и друга завичајна удружења.


Пише: Јованка Иванишевић

Извор: Слободна Херцеговина

Везане вијести:

СУТРА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СЕЛУ ПОДРАШНИЦА

Мајка коју краљ није заборавио

ЛУЖИЧКИ СРБИН ПАУЛ ШТУРМ – Од пруског водника до легендарног српског генерала

Владика Григорије у Суботици: Херцеговци, ПОДИГНИМО ПРЕБИЛОВЦЕ

Подигнимо Пребиловце: Херцеговци у Суботици донирали 5.500 евра!