ОБЕЛЕЖЕНА 99. ГОДИШЊИЦА ВАЛАНДОВСКОГ ПОКОЉА СРПСКИХ ПИТОМАЦА И ОФИЦИРА

На брду Удово, на путу ка Грчкој у близини градића Валандово, као тужна успомена на црнило рата уздиже се Спомен костурница српским војницима који су у овом крају оставили своје животе у периоду 1912 – 1918.

 

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/udovo.jpg

 

У организацији Српске заједнице у Македонији, у сарадњи са Српским културним центром – Скопље и Демократском партијом Срба у Македонији  и ове године на Велики петак достојанственим програмом је обележена  99. година од погибије над 270 питомаца и официра који су страдали у току неочекиваног, подмуклог напада бугарских снага на тај хришћанима пресветли дан.

По изузетно хладном и кишовитом времену, великом броју  грађана који су својим присуством исказали незаборав и дубоку повезаност са наслеђем предака, венце и свеже цвеће су  положили Амбасада Републике Србије у Македонији, представници српских асоцијација у Македонији и ДПСМ.

На скупу су говорили Заменик минустра у Влади Македоније Драган Недељковић, Амбасадор Р. Србије у Макеонији, Душанка Дивјак-Томић и Подпредседник Српске заједнице у Македонији Милорад Шкиљевић. Програм су организовали и реализовали чланови удружења Српска заједница у Македонији

 

Извор: Дијаспора.гов.рс