ОБИЉЕЖАВАЊЕ 100 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/vojnici-srbi-I-svjetski-rat.jpgИСТОЧНО САРАЈЕВО, /СРНА/ - Кинотека Републике Српске, у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда, организује специјални програм поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата под називом "У контексту", који ће бити одржан од 24. до 30. јуна у Источном Сарајеву.


Програм почиње на Палама, у уторак, 24. јуна, у 18.00 часова изложбом "Србија и Срби на филму у Првом светском рату" која ће бити отворена у Галерији "Цековића кућа".

Изложбом је обухваћен материјал који је, у највећем дијелу, први пут доступан јавности. На око 50 паноа биће приказани фотограми из филмова које су од 1914. до 1918. године снимили пионири српског филма, али и савезнички и сниматељи из непријатељских земаља, као и факсимили различитих докумената и одобрења Врховне команде српске војске за кинематографска снимања "са задатком да се најважнији моменти борбе, као и остали ратни догађаји сачувају за историју и у сликама".

Изложба је недавно отворена у новом здању Југословенске кинотеке у Београду, а Кинотека Републике Српске добила је ексклузивно право да изради копију за Српску, па ће публика у Источном Сарајеву имати посебну привилегију да ову изложбу види истовремено када и београдска публика.

Захваљујући дугогодишњој сарадњи Кинотеке Републике Српске и Југословенске кинотеке, ова изложба ускоро ће се наћи и пред публиком широм Српске, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

Аутори изложбе су Александар Ердељановић, управник архива Југословенске кинотеке и виши стручни сарадник у филмском архиву, који ће, уз вршиоца дужности директора Југословенске кинотеке Радослава Зеленовића, бити гости Кинотеке Републике Српске током реализације програма "У контексту".

Након изложбе, програм се наставља исте вечери у 20.00 часова у Културном центру Пале специјално одабраним филмским програмом који ће трајати до 26. јуна.

Након тога, дио програма "У контексту" биће реализован и у Источном Новом Сарајеву, од 27. до 30. јуна, у оквиру Видовданске академије и свечаности поводом откривања споменика Гаврилу Принципу у градском парку.

Кинотека Републике Српске позива публику, посебно студенте Универзитета у Источном Сарајеву, да у што већем броју присуствују програму "У контексту", јер ће то бити и својеврстан час историје. Улаз за публику на све филмске пројекције је слободан.

Покровитељ манифестације је Министарство просвјете у културе Републике Српске, а реализацију програма подржале су општине Пале и Источно Ново Сарајево, као и културни центри ових општина.

Помоћ у реализацији програма пружила је штампарија "Марго", а медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png