ОБИЉЕЖАВАЊЕ 118. ГОДИНА ОД ОСВЕШТАЊА ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ

САРАЈЕВО, 26. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Блажујској парохији ће у недјељу, 28. септембра, бити обиљежена 118. годишњица од освештања цркве Светог Саве, у којој ће бити служен и парастос за Србе које су на овом простору убили аустроугарски војници у Првом свјетском рату.

Тим поводом у порти овог храма биће откривен и обновљени споменик подигнут у помен на 16 Срба које су 1916. године стријељали аустроугарски војници. 

Из Организационог одбора за обиљежавање овог догађаја упућен је позив свим потомцима, Србима са овог простора и људима добре воље да у недјељу одају пошту српским жрвтама са подручја Блажуја, одакле је 3.500 Срба током Првог свјетског рата одведено у логоре у Добоју и румунском граду Араду. 

Света литургија у цркви Светог Саве у Блажују почеће у 9.00 часова, након чега ће бити служен парастос, а потом освештање и откривање обновљеног споменика, те пригодно дружење потомака страдалих и Срба са овог подручја. 

Темељ цркве Светог Саве у Блажују освештан је на Петровдан 1896. године, а храм је освештао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај /Мандић/ 21. септембра 1897. године. 

Током Првог свјетског рата аустријска војска је однијела три звона са блажујске цркве, а приликом обнове цркве 1922. године купљена су нова. 

Највеће звоно тешко 386,5 килограма купили су вјерници Парохије блажујске, средње тежине 268,5 килограма купио је индустријалац инжењер Богдан Бабић и треће тежине 99 килограма купио је угледни трговац и предсједник Црквеног одбора Ристо Капор. 

Звона је освештао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Петар /Зимоњић/ у недјељу по Крстовдану 28. септембра 1924. године. 

У порти блажујске цркве подигнут је споменик Србима које је 1916. године стријељала аустријска војска.

Цркву Светог Саве у Блажују су 1925. године два пута посјетили краљ Александар и краљица Марија Карађорђевић. 

У посљедњем рату 1992. године црква и парохијски дом су претрпјели оштећења. Након рата приступило се обнови цркве и дома заслугом пароха Зорана Јеринића. 

Освештање обновљене цркве извршио је 10. октобра 1999. године Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај /Мрђа/ уз саслужење више свештеника. 

Пароси у овој цркви били су Стеван Трифковић, Ристо Јокановић, Петар Лалић, Реља Спахић, Симо Беговић, Васиљ Тунгуз, Саво Брадоњић, Ђуро Илић, Момир Васиљевић, Зоран Перковић и Зоран Јеринић.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Pravoslavna crkva sv. Save u Blažuju sa grobljem, opština Ilidža, graditeljska cjelina

Napad na crkvu u Blažuju – čin koji nema opravdanja

Održana služba na Badnje veče u Hramu sv. Save u Blažuju