ОБИЉЕЖЕН ДАН УЛАСКА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У БАЊАЛУКУ 1918. ГОДИНЕ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/parastos_poginulim_srpkim_borcima.jpgБАЊАЛУКА, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Служењем парастоса погинулим српским борцима Првог свјетског рата у бањалучком храму Христа Спаситеља и одржавањем пригодног умјетничког програма, данас је обиљежен Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године.

"Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године за нас Србе са ове стране Дрине један је од најзначајнијих догађаја у нашој новијој историји", рекао је савјетник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Милан Торбица.

Он је нагласио да се Влада Републике Српске, обиљежавањем овог и других историјских датума, опредијелила да сачува историју страдања српског народа, да млада покољења гледају на подвиге српских војника који су слободу извојевали најљућом вољом и снагом.

"Искрено очекујем да се уважи наша жеља и право, које не споримо и другима, да будемо своји на своме и да са свима који нама желе добро живимо у миру и толеранцији", истакао је Торбица.

Он је подсјетио на историјске догађаје који су претходили Првом свјетском рату и уласку Српске војске у Бањалуку.

Предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан рекао је да се од 1914. до 1918. године десило велико страдање српског народа, које је попримило размјере геноцида.

"За нас је од великог значаја 21. новембар 1918. када је Српска војска ушла у Бањалуку и тиме након 450 и више година донијела слободу српском народу од турске и аустроугарске окупације на овим просторима", истакао је Балабан.

Он је рекао да је у Градску управу од представника Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године 
стигла иницијатива за подизање споменика у Бањалуци српским војницима погинулим у Првом свјетском рату, те да ће она бити размотрена у редовној процедури.

Предсједник Градског удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. Небојша Куштриновић рекао је да је покренута иницијатива за формирање фондације за изградњу споменика у Бањалуци војводи Степи Степановићу и српским добровољцима са ових простора погинулим у Првом свјетском рату.

Куштриновић је рекао да би споменик требало да буде откривен 21. новембра 2018. године, на стогодишњицу ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату.

Обиљежавању Дана уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године присуствовали су изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, представници Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, представници града Бањалука, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници СПЦ, угледни јавни и културни радници и грађани.

У оквиру програма обиљежавања овог датума, у 17.00 часова у Културном центру Бански двор биће одржан округли сто о теми "Пуцањ у ропство".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА УЛАСКА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У БАЊАЛУКУ 1918. ГОДИНЕ