ОБИЉЕЖЕНО 100 ГОДИНА ОД ПРВОГ ОСЛОБОЂЕЊА СРЕБРЕНИЦЕ

СРЕБРЕНИЦА, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У оквиру обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата данас је положено цвијеће у сребреничком градском парку на спомен-плоче мајору Српске војске Кости Тодоровићу и његовим четницима који су на данашњи дан 1914. године на неколико дана ослободили Сребреницу од Аустроугарске.


Овом приликом, група чланова Удружења потомака ратних добровољаца 1912 - 1918. и њихових поштовалаца одала је почаст мајору Тодоровићу, који је жив спаљен неколико дана након ослобођења овог мјеста, и осталим српским ослободиоцима.

Публициста Цветко Стојкановић овом приликом је рекао да је то било прво ослобођење Сребренице након 470 година ропства под турском и аустроугарском влашћу.

Он је истакао да је ослобађање Сребренице значајно допринијело моралу српске војске, која је неколико дана забиљежила чувену побједу над аустрогарском војском на Мачковом камену.

Професор Драги Јовановић подсјетио је на пут мајора Косте Тодоровића, који је рођен 1882. године у Ужицу, војну школу завршио у Београду гдје се као чест гост куће чувеног родољуба и борца за ослобођење словенских народа доктора Милутина Гођевца упознао са члановима "Младе Босне" и другим значајнијим људима тога доба.

Као подофицир и официр, Тодоровић је учествовао у оба балканска рата и сав живот посветио је војсци и борби за ослобођење свог народа.

Тодоровић је остварио сарадњу са члановима "Младе Босне" у Београду и ту сарадњу је наставио и као старјешина Српске војске на граници на Дрини између Србије и Аустроугарске.

Често је прелазио Дрину и састајао се са сарадницима који су били за ослобађање од бечке империје.

Тодоровић је након ослобођења Сребренице упао у засједу и са групом својих сабораца пао жив у руке непријатељима, који су их живе спалили 27. септембра 1914.године.

Данас је промовисан и зборник радова "Страдање Срба сребреничког краја у 20. вијеку" са научног скупа на ову тему одржаног 26. јуна у Скеланима.

У зборнику су наведени бројни масовни злочини почињени над српским народом сребреничког краја у оба свјетска рата, у посљедњем рату у БиХ, као и о српским страдањима у годинама мира на овим просторима.

Сребренички Срби посебну захвалност исказују према првом ослободиоцу ове варошице Кости Тодоровићу, чије име носи школа у Скеланима, у чијем је дворишту ове године подигнута биста овом српском војсковођи.

Осим чланова Удружења потомака учесника ослободилачких ратова 1912 - 1918. из Сребренице, скромном обиљежавању 100 година од почетка Великог рата и првог ослобођења Сребренице присуствовао је и предсједник Удружења за Семберију и Подриње Петар Вујичић.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Откривен споменик “Српском ратнику”

ОТКРИВЕНО ЦЕНТРАЛНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ У ШЕКОВИЋИМА

ОБИЉЕЖЕН ВИЈЕК ОД ДРИНСКЕ БИТКЕ

ПОМЕН И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПОВОДОМ 100 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА