ОБИЉЕЖЕНО 96 ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА ОД АУСТРО-УГАРСКЕ

БИЈЕЉИНА, 10. НОВЕМБРА /СРНА/ - Са три испаљена плотуна испред споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу у центру Бијељине данас је одата војничка почаст српској војсци која је прије 96 година ослободила град и Семберију након аустоугарске окупације и анексије БиХ.

 
У почасном воду на свечаности у центру града био је и вод полиције Републике Српске. 

У молитвеном сјећању Његово преосвештенство владика зворничкио-тузлански Хризостом напоменуо је да је у Првом свјетском рату, који је почео прије сто година, српски род изгубио око 28 одсто становништва. 

Након парастоса свим српским погинулим и умрлим војницима и добровољцима у Великом рату и свим отаџбинским ратовима, владика Хризостом је позвао народ да чува традицију и сјећање на српске јунаке и њихову праведну борбу против ропства, за слободу, мир и достојанство човјека, ма гдје да почивају у свијету. 

На споменик краљу Ослободиоцу вијенце су положиле делегације Градске управе, Борачке организације и Градског удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912.1918. године, које је и организатор данашњег обиљежавања јубилеја. 

Предсједник овог удружења Петар Вујичић је у обраћању на свечаности поручио да српски јунаци и славна историја испуњена борбом за слободу и част рода треба да буде начин живота и дјеловања у све дане, а не само на годишњице и велике празнике.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Ура Срби, напред у отаџбину!

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА БОРЦИМА ИЗ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

ОСВЕШТАН ХРАМ - ПРВА ВОЈНА ЦРКВА У СРПСКОЈ