ОБНОВА ПРИНЦИПОВЕ КУЋЕ ТЕЧЕ ПРЕМА ПЛАНУ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/kuca-principa.jpgБАЊАЛУКА, 11. ЈУНА /СРНА/ - Начелник општине Босанско Грахово Урош Макић изјавио је данас Срни да обнова родне куће Гаврила Принципа се одвија према предвиђеном плану и да ће радови бити окончани на вријеме.


"Принципова родна кућа ће бити завршена до 15. јуна и биће све урађено онако како је то и замишљено и биће спремна за отварање на Видовдан, 28. јуна, када ћемо на пригодан начин обиљежити стотину година од сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата", навео је Макић.

У обновљеној Принциповој кући у Обљају ће бити изложена и његова порцуланска биста, која је поклон београдског вајара Владимира Јокановића.

Родна кућа Гаврила Принципа је 1995. године сравњена са земљом, а у пожару је изгорио и музеј са експонатима, међу којима је оргинални план атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Принцип, члан "Младе Босне", је 28. јуна 1914. године у Сарајеву извршио атентат на Фердинанда, а што је послужило као повод за Први свјетски рат, тако што је Аустро–Угарска, уз свесрдну подршку Њемачке, мјесец дана након атентата објавила рат Србији.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png