ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА СОЛУНСКИХ ДОБРОВОЉАЦА

Основано Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. у Модричи
Основано Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. у Модричи

МОДРИЧА, 25. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Модричи је на иницијативу Општинске борачке организације основано Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године - солунских добровољаца са подручја Модриче.

Удружење ће радити у оквиру Општинске борачке организације, одлучено је синоћ на Оснивачкој скупштини, која је изабрала деветочлани Извршни одбор Удружења. 

Члан Извршног одбора Милутин Поповић рекао је да је циљ Удружења прикупљање архивске грађе о солунским добровољцима из овог краја и његовање традиције ослободилачких ратова. 

"Удружење ће успоставити сарадњу са сличним удружењима у Републици Српској и у Србији како би у раду користили њихова искуства, архиву и литературу", навео је Поповић, који је и сам потомак солунског добровољца. 

Он је истакао да ће задатак Удружења бити омасовљавање чланства, обиљежавање значајних датума из Великог и других ратова на овом простору, те изградња споменика солунским добровољцима са подручја општине Модрича. 

Предсједник Општинске борачке организације Милутин Врачевић рекао је да је Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова, који ради у оквиру Борачке организације Модрича, до сада прикупио податке о 62 солунска добровољца који су се након рата вратили кућама. 

"Прикупљање података о броју Модричана који су учествовали у Великом рату, броју погинулих и преживјелих и броју њихових потомака биће један од првих задатака Удружења", додао је Врачевић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

НОВА САЗНАЊА О УЛОЗИ ВАТИКАНА

ЈАДОВНО ПРВИ СВЈ. РАТ